Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public HealthOntdekkenBekwaamheid

Onderzoek

Thema Bekwaamheid

Bekwaamheid

Er is in het verleden al veelvuldig onderzoek gedaan naar hoe mensen geholpen kunnen worden bij het maken van gezondere keuzes. Denk aan onderzoek naar het aanbieden van informatie, onderwijs, training en feedback, maar bijvoorbeeld ook aan de introductie van etiketten om ​​gezonde aankopen in supermarkten te stimuleren. Ook hebben onderzoekers geconstateerd dat wearables mensen kunnen stimuleren om meer te bewegen, wat de risico’s op het ontwikkelen van chronische ziekten kan verminderen. En klantgerichte technologieën zoals draagbare scanners en slimme winkelwagentjes helpen mensen bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt.

Toch is er een groeiend besef dat alleen interventies om de keuzes van mensen te beïnvloeden niet helpen om structureel gezond te leven. De reden is dat veel van onze dagelijkse beslissingen routinematig en zonder veel nadenken worden gemaakt. Er blijkt een significant interactie-effect aanwezig te zijn tussen de individuele vermogens en de thuis-, werk-, schoolomgeving. Denk aan het aanbod van fast food restaurants in de buurt dat bijdraagt aan ongezonde voedingskeuzes of het gebrek aan trottoirs en fietspaden waardoor de omgeving het gebruik van fiets of ‘benenwagen’ niet stimuleert.

Multidisciplinair onderzoek

Kortom; bij het verbeteren van het gezondheidsvermogen van mensen komt nogal wat kijken. Door onderzoek naar beide elementen te combineren, onderzoek uit verschillende disciplines aan elkaar te verbinden en multidisciplinair onderzoek uit te voeren, kunnen we de complexiteit van het concept ‘bekwaamheid’ het hoofd bieden. Door samen op te trekken binnen de Aletta Jacobs School of Public Health kunnen we de effectiviteit van de interventies, gericht op het verbeteren van het gezondheidsvermogen van mensen, vergroten. Met als uiteindelijke doel om samen meer gezonde jaren voor iedereen te creëren.

Laatst gewijzigd:31 januari 2019 10:51
printView this page in: English