Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public HealthOntdekken

Bekwaamheid

Iedere dag opnieuw nemen we beslissingen die bepalend zijn voor onze gezondheid. De ‘lifestyle keuzes’ die we maken met betrekking tot voeding, rookgedrag, slaapgedrag en dagelijkse beweging, worden beïnvloed door zowel psychologische als omgevingsfactoren. De mate waarin we gezond en fit zijn, is zodoende een gevolg van ons zogeheten ‘gezondheidsvermogen’. Hoe bekwaam we zijn in het maken van gezonde keuzes heeft logischerwijs een behoorlijke impact op het al dan niet gezond ouder worden.

Gezondheidsvermogen

Het gezondheidsvermogen van mensen is het best te omschrijven als het vertrouwen en het vermogen van mensen om zelf een optimale gezondheid te creëren, rekening houdend met hun biologische en genetische achtergrond, de sociale, politieke en economische omgeving en de toegang tot zorg. Deze definitie laat zien dat we, als we willen onderzoeken hoe we de gezondheid van mensen kunnen bevorderen, rekening moeten houden met twee zaken: de mate waarin mensen bekwaam zijn om gezonde keuzes te maken en de omstandigheden die dat gezondheidsvermogen beïnvloeden.

Bekwaamheid

Er is in het verleden al veelvuldig onderzoek gedaan naar hoe mensen geholpen kunnen worden bij het maken van gezondere keuzes. Denk aan onderzoek naar het aanbieden van informatie, onderwijs, training en feedback, maar bijvoorbeeld ook aan de introductie van etiketten om ​​gezonde aankopen in supermarkten te stimuleren. Ook hebben onderzoekers geconstateerd dat wearables mensen kunnen stimuleren om meer te bewegen, wat de risico’s op het ontwikkelen van chronische ziekten kan verminderen. En klantgerichte technologieën zoals draagbare scanners en slimme winkelwagentjes helpen mensen bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt.

Toch is er een groeiend besef dat alleen interventies om de keuzes van mensen te beïnvloeden niet helpen om structureel gezond te leven. De reden is dat veel van onze dagelijkse beslissingen routinematig en zonder veel nadenken worden gemaakt. Er blijkt een significant interactie-effect aanwezig te zijn tussen de individuele vermogens en de thuis-, werk-, schoolomgeving. Denk aan het aanbod van fast food restaurants in de buurt dat bijdraagt aan ongezonde voedingskeuzes of het gebrek aan trottoirs en fietspaden waardoor de omgeving het gebruik van fiets of ‘benenwagen’ niet stimuleert.

Multidisciplinair onderzoek

Kortom; bij het verbeteren van het gezondheidsvermogen van mensen komt nogal wat kijken. Door onderzoek naar beide elementen te combineren, onderzoek uit verschillende disciplines aan elkaar te verbinden en multidisciplinair onderzoek uit te voeren, kunnen we de complexiteit van het concept ‘bekwaamheid’ het hoofd bieden. Door samen op te trekken binnen de Aletta Jacobs School of Public Health kunnen we de effectiviteit van de interventies, gericht op het verbeteren van het gezondheidsvermogen van mensen, vergroten. Met als uiteindelijke doel om samen meer gezonde jaren voor iedereen te creëren.


Coördinatoren

koert
prof. dr. ir. Koert van Ittersum

Hoogleraar Marketing & Consumentenwelzijn, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen
“Mensen kunnen hun eigen ergste vijanden zijn.”

koen
prof. dr. Koen Lemmink

Hoogleraar Sport, Prestatie en Innovatie en afdelingshoofd Bewegingswetenschappen, Faculteit Medische Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen/UMCG
"Het bevorderen van lichaamsbeweging is geneeskunde.”


Aletta Research Meet-up
Wanneer:do 07-06-2018 09:00 - 17:00
Waar:Congrescentrum Hanze Plaza, Protonstraat 16, 9743 AL Groningen
ACSM's 65th Annual Meeting
Vanaf:di 29-05-2018
Tot en met:za 02-06-2018
Waar:Minneapolis, Minnesota
European College of Sport Sciences Dublin 2018
Vanaf:wo 12-12-2018
Tot en met:vr 14-12-2018
Waar:Dublin, Ireland
Laatst gewijzigd:19 mei 2018 12:20
printOok beschikbaar in het: English