Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public HealthOpleiden

Persoonlijke impact door op te leiden

Iedereen die wil, kan meebouwen aan een (Noord-)Nederland waar zoveel mogelijk mensen gezond oud worden. Inmiddels bestaat de beweging rondom Aletta daarom al uit een grote diversiteit aan mensen en organisaties, met ieder een eigen perspectief op gezondheid. Elena Agachi, research master student aan de Rijksuniversiteit Groningen, is hier één van. Zij deelt wat zij hoopt dat Aletta, samen met haar, gaat bereiken.

Elena Agachi
Elena Agachi

"Bij het nadenken over mijn levensloop trokken mijn twee grote passies – wiskunde en gezondheid – me het meest.

Toen ik werd geboren, studeerde mijn moeder Medicijnen en op driejarige leeftijd kon ik hele delen van haarproefschrift uit mijn hoofd opzeggen. Veel mensen vonden dat erg grappig, maar los daarvan was het een belangrijk onderdeel van mijn jeugd. Ik zat vaak bij de colleges van mijn moeder en besprak ook haar patiëntendossiers met haar.

Haar achtergrond had ook een grote invloed op de levensstijl van ons gezin: gezonde voeding en lichaamsbeweging waren deel van onze dagelijkse routine. Hoewel gezondheid erg belangrijk voor me was – en een groot deel van mijn leven – had ik ook het gevoel dat het te gewoon, te vertrouwd voor me was. Ik probeerde mijn eigen interesses te ontdekken en mezelf te vinden. Ik begon andere gebieden te verkennen en zo kreeg de wiskunde me te pakken.

Misschien kwam het doordat ik er goed in was, of misschien doordat ik iets wilde doen dat nieuw was in mijn familie, maar de analytische wereld trok me erg aan. Toen ik moest besluiten welke studie ik zou gaan volgen, koos ik daarom voor de econometrie. Toch is de passie voor gezondheid altijd een groot deel van me gebleven."


"Nadat ik thuis, in Moldavië, de middelbare school had afgerond, besloot ik naar Groningen te komen, naar de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, waar ik mijn bachelor- en masterstudie in econometrie volgde. Ik heb voor Groningen gekozen vanwege de sterke aanwezigheid in de sector van de gezondheidseconomie.

De kennismaking met de gezondheidseconomische kant van onze faculteit was niets minder dan een eye-opener voor me. Door in dit gebied te werken, kan ik mijn passie voor harde cijfers combineren met mijn aangeboren, zorgzame aard voor maatschappelijke kwesties als de volksgezondheid.

Ik hoop te kunnen blijven werken aan gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Daar kan Aletta nieuwe deuren voor me openen. De gelegenheid om samen te werken met de verschillende belanghebbenden in het veld creëert geweldige kansen. Bovendien kan onderzoek daardoor in lijn blijven met de realiteit en kunnen bevindingen, waarvan complete samenlevingen kunnen profiteren, direct worden geïmplementeerd. Dat is het potentieel van Aletta om te geven en te nemen. En bovendien belooft ze een bron van kennis en verbinding te zijn, die resulteert in een gemeenschap die samen veel meer kan bereiken dan de afzonderlijke delen.

Ik geloof in Aletta als innovatieve beweging die ons in staat stelt om elkaar te helpen door de realiteit uit te dagen en aan toekomstige behoeften te werken. Ik wil deel uitmaken van die beweging en ik hoop dat je met me meedoet."

Lees meer:
> Persoonlijke impact door te ontdekken
> Persoonlijke impact door op te lossen
Laatst gewijzigd:05 februari 2019 13:55
printView this page in: English