Over onsWie zijn wij?Duurzame universiteitBedrijfsvoeringAfvalGevaarlijk afval (FSE)

Categorie 5: Gasontladingslampen

Definitie

Gasontladingslampen zijn lampen zonder gloeidraad die, doordat een elektrische stroom door een met gas gevulde buis wordt gestuurd, licht geven. Het gaat om spaarlampen, Tl-buizen, PL-lampen, natriumlampen en kwiklampen.

Etikettering

Gevaar etiket niet noodzakelijk

Afvoer

Voor de reguliere afvoer van Tl-buizen en spaarlampen voldoet iedere verpakking mits de lampen goed beschermd zijn tegen breuk. Bij afvoer van grote hoeveelheden kan Reststoffenbeheer op aanvraag speciale emballage leveren. Het afvoeren van Tl-buizen en spaarlampen kan aangevraagd worden via FacilityNet.

Bijzonderheden

Voorkom zoveel mogelijk breuk, aangezien gebroken lampen niet recyclebaar zijn. Gebroken lampen in de emballage voor afvoer Tl-buizen brengen altijd extra kosten met zich mee.

Behalve het fluoriscentiepoeder wordt de volledige lamp gerecycled.

Gloeilampen kunnen via het restafval afgevoerd worden.

Sinds enige tijd wordt voor Tl-buizen en spaarlampen een verwijderingsbijdrage gevraagd bij de aanschaf hiervan.

De stichting NVMP zorgt vervolgens voor de inzameling en verwerking van deze afvalstroom. Omdat ze dit alleen doen voor grote partijen op centrale punten, verzorgt Reststoffenbeheer de inzameling op de Uithof en bij locaties van universiteit in de binnenstad en zorgt zij voor het overpakken in NVMP emballage en een centrale afvoer. Verwerkingskosten worden niet meer in rekening gebracht, alleen transport en wat handelingskosten.

Laatst gewijzigd:21 januari 2016 14:41
printOok beschikbaar in het: English