Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office Groningen

Sneak Preview APK voor de OVERGANG

De sneak is vol maar we zullen een nieuwe sneak in het voorjaar plannen met de mensen op de wachtlijst met aansluitend een cursus. Schrijf je dus nog gewoon in. Er is nog wel plek in de cursus.

Misschien herken je dit beeld: je zit achter je bureau een klus te doen, opeens breekt je het klamme zweet uit. Voor je het weet, zit je met een rood hoofd en zweetplekken op je bureaustoel en voel je je knap ongelukkig. Of, in een discussie met een collega voel je de irritatie zo hoog oplopen dat je, zonder dat je het wilt, ontvlamt in woede en stampvoetend de deur uitrent.
Of, voel je je na weer een nacht woelen, in de ochtend uitgeput en weet je niet hoe je een dag op het werk door moet komen. Maar je zet je schouders er weer onder want je wilt niet klagen.

Welkom, je bent waarschijnlijk in de overgang. Enkele feiten & cijfers:

  • Vrouwen hebben tegenwoordig een ander leven dan de voorgaande generaties (betaald werk, mantelzorg, puberende kinderen).

  • In Nederland werken in totaal (in de leeftijd tussen 15 en 67) 3,8 miljoen vrouwen, daarvan is 1,7 miljoen ouder dan 45.

  • Hoeveel er daarvan bij de RUG werkzaam én in de overgang zijn weten we niet precies want de overgang lijkt (zolang we er niet met elkaar over in gesprek gaan) nog steeds een taboe.

  • Gemiddeld start de overgang rond het 45e levensjaar en kan 7-10 jaar duren. Het moment van je laatste menstruatie (menopauze) ligt gemiddeld op 51 jaar.

  • Onderzoek laat zien dat bijna 35% van het ziekteverzuim van vrouwen boven de 45 overgangsgerelateerd is. 90% van de vrouwen ervaart in meer- of mindere mate klachten.

  • Tijdens de overgang zie je de arbeidsparticipatie met bijna 30% teruglopen. Vrouwen gaan minder uren werken of stoppen helemaal.

De overgang kent meer dan 30 symptomen (vermoeidheid, opvliegers, slapeloosheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid en dat op je werk!). Door gebrek aan kennis worden deze klachten veelal niet direct met de overgang geassocieerd. Stress en een veranderende hormoonhuishouding gaan slecht samen. Om gedurende de periode van de overgang én daarna duurzaam inzetbaar te blijven, is kennis, bewustzijn, openheid & communicatie (bij zowel de werkgever als werknemer) onmisbaar.

Waar in veel landen vrouwen na de menopauze een nieuwe status verwerven van ‘wijze vrouw’,
kijkt men in Nederland vaak alleen naar de negatieve aspecten. Dat vrouwen tijdens de overgang als gevolg van een ander evenwicht in de hormonen ook juist besluitvaardiger en daadkrachtiger worden is een goed bewaard geheim. Dus, is de overgang alleen maar lastig of kan diezelfde overgang het begin inluiden van een tweede carrière of van het ontdekken en inzetten van nieuwe talenten?

Tijdens de SNEAK PREVIEW ‘APK VOOR DE OVERGANG’ op donderdag 11 oktober in de WEEK VAN DE GEZONDHEID nemen we een kijkje in de bijzondere complexe maar ook boeiende materie van de overgang. Wat zijn nou die hormonen en waarom zijn ze zo belangrijk? Waar kan ik met mijn vragen en klachten terecht? Hoe zorg ik voor meer balans?

Voor wie zich verder wil verdiepen, kennis wil opdoen maar ook ervaringen wil delen en handvatten wil krijgen, starten we in november onze serie bijeenkomsten ‘Mrs.M. - APK voor de overgang’*

MOTTO tijdens ons programma is: I DON’T SWEAT, I SPARKLE!
Ga de overgang niet uit de weg maar pak het beet bij kop en staart en hou regie over je leven.

* Wie is Mrs.M.? De ‘M’ staat voor ‘Menopauze’ (maar je mag er gerust iets anders van maken. Mrs. Magnificent bijv. of Mrs. Mindful-de-overgang-door. Mrs. Miraculeus-geen-klachten-meer lijkt ons ook leuk (maar nog een beetje voorbarig).

Meet your hosts Mrs.M. en Mrs.M.:
Linda van den Bovenkamp: als life-coach stel ik dat de fase van de overgang een life-event** kan zijn. Als vitaliteitscoach denk ik dat vitaliteit en veerkracht besloten ligt in de vitaliteitscirkel (in de Sneak Preview meer hierover). In goede balans zijn met jezelf: balans tussen werk - privé en persoonlijkheid; dat is waar het om gaat!

**Een life-event is een gebeurtenis in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloedt.

Esther Gerringa: als (hormoon-) yogadocente merk ik hoe yoga, ademhaling en ontspanning van grote invloed zijn op hoe je je voelt. Integreer dagelijks een rustpuntje in je leven en voorkom stress, want stress en de overgang gaan niet goed samen. Even uitrusten hoeft niet lang te duren en heeft een groot effect. Ik help je hier graag bij.

Voor meer informatie over het programma Mrs.M. - APK voor de overgang (op de werkvloer):

https://www.tadelungt.nl/mrsm-op-de-werkvloer.

Sneak preview

Wanneer: 11 oktober van 15:00-17:00
Waar: BALANSZAAL, Blauwborgje 8, Zernike
Kosten: gratis i.v.m. de week van de gezondheid

APK

Wanneer: 8 en 22 nov en 6 en 13 dec van 15:00-17:00
Waar: BALANSZAAL, Blauwborgje 8, Zernike
Kosten: €30,-

Laatst gewijzigd:02 augustus 2019 11:19