Over onsWie zijn wij?Green Office GroningenOrganisatie

People - duurzaam, gezond en inzetbaar

Groene mensen

Volgens ons gaat duurzaamheid met name om mensen. Het gedrag van mensen bepaalt de toekomst, maar daarnaast willen wij ook een voorbeeld stellen over hoe je als werkgever met duurzaamheid en werknemers om kan gaan. Daarom is het onderdeel “people” een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie.

Duurzame inzetbaarheid:

In de toekomst zal er veel veranderen op het arbeidsvlak. Banen zullen er anders uit gaan zien, en soms zelfs verdwijnen. Studenten, maar ook medewerkers, moeten flexibel zijn en de juiste gereedschappen hebben om zo goed mogelijk die toekomst tegemoet te gaan. Voor onze werkgevers willen we dat zij nu en in de toekomst hun werk goed en gezond kunnen uitvoeren.

De RUG heeft daarom een Duurzaam Inzetbaarheidsbeleid gemaakt. De bedoeling hiervan is dat iedereen die bij de RUG werkt, met plezier werkt en op de juiste plaats werkt. En dat als je werk ophoudt, je op een andere plek weer terecht kan. Zorgvuldig met elkaar omgaan, dus. Hieronder vallen ook projecten die gaan over werkstress en vitaliteit en gezondheid op het werk.

Plasticvrije week

We organiseerden een challenge waarbij meer dan 80 mensen een week lang zonder plastic gingen leven. Hoe dat verliep zie je hier.

Sustainable Experience City Map:

Voor ons project de "Sustainable Experience" brengen we duurzaam Groningen in kaart. Met deze kaart geven we een overzicht van duurzame winkels of horeca in Groningen. We focussen op ondernemingen die zich bezighouden met duurzaamheid of op een of andere manier bijdragen aan duurzaamheid in de breedste opvatting van het woord. Dit kan zijn doordat ze biologische en lokale producten gebruiken/aanbieden of omdat ze bijvoorbeeld een groot vegetarisch en veganistisch aanbod hebben. Het eindproduct is een city map met daarin informatie over de ondernemingen en initiatieven en waar ze te vinden zijn. Kijk hier voor de kaart met alle duurzame winkels en lunchgelegenheden en hier voor de groene iniatieven in Groningen.

MVO inkopen:

De Rijksuniversiteit Groningen heeft zich als maatschappelijk verantwoorde instelling ten doel gesteld duurzame ontwikkeling in alle facetten te bevorderen. Maatschappelijk verantwoord inkopen is een van de manieren waarop de universiteit hier invulling aan geeft. Bij alle inkooptrajecten dient in de selectie- en gunningscriteria rekening te worden gehouden met het onderstaande, door CvB goedgekeurde, beleid.

Kantoorplant:

De kantoorplant is een van onze vaste en doorlopende projecten. Om de omgeving letterlijk groener te maken laten we een aantal ‘kantoorplanten’ rouleren en mogen steeds andere medewerkers en studenten zorg dragen voor een plant. Kan jullie kantoor ook wel een beetje opgefleurd worden? Stuur ons een e-mail en we zetten je op de wachtlijst.

Sustainable Humans of Groningen:

In deze interview sessies maak je kennis met mensen uit Groningen die actie ondernemen om de wereld een stukje duurzamer te maken. Met deze interviews willen we je inspireren en handvatten bieden om zelf actie te ondernemen! Bekijk hier het eerste interview uit de serie met de oprichter van Toentje. Heb je een idee voor een leuk initiatief of ken je een inspirerende Stadjer die zich inzet voor duurzaamheid in de stad? Laat het ons weten!

Fairtrade beleid in voeding:

In de restaurants van de RUG is aandacht voor Fairtrade voeding.

In 2019 zal er een nieuwe aanbesteding komen voor de koffieautomaten. De Green Office is hierbij aanwezig en zal pleiten voor Fairtrade koffie als enige keuze in alle koffieautomaten.

Duurzaam gedrag van mensen:

Uiteindelijk zijn mensen de belangrijkste factor om een duurzamere wereld te bereiken. Daarom informeren en activeren we actief de medewerkers en studenten om duurzamer te gaan leven en denken. Bijvoorbeeld door het organiseren van verschillende activiteiten en campagnes. Groene Ambassadeurs helpen ons hierbij.

Laatst gewijzigd:12 juni 2018 11:34
printOok beschikbaar in het: English