Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office Groningen

Duurzame terugblik 50e editie KEI-week

18 oktober 2018

We kijken terug naar de duurzaam georganiseerde 50e editie van de KEI-week 2018. Het was een mooie “gouden” week met een recordaantal deelnemers van ruim 5300 nieuwe studenten. Deze 50e editie is er extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Het bestuur van stichting KEI is een samenwerking aangegaan met de Green Office. Bij alle evenementen is er informatie verzameld omtrent energie, water en afval door een nieuw samengesteld team, het Greenteam. Dit Greenteam bestond uit 9 enthousiaste studenten en medewerkers van de RUG. Samen hebben ze de hele week hard hun best gedaan de KEI-week duurzaam te laten verlopen en alle nieuwe studenten te vertellen over duurzaamheid.

Bewustwording Omtrent Duurzaamheid

Dit jaar is er gekozen voor het thema eten en drinken en welke impact dit heeft op het milieu. Binnen dit thema was de Meatfree Monday geïnitieerd door stichting KEI een groot succes! Op de eerste maandag van de KEI-week hebben veel studenten met hun KEI-groepjes een vegetarische maaltijd gegeten. Zeven filialen van Albert Heijn waren aangesloten bij deze KEI-week actie en hadden speciale vitrines ingericht waar KEI-leiders alle ingrediënten vonden voor een vegetarische maaltijd. Bij al deze supermarkten waren de vitrines later op de dag volledig uitverkocht. Ook de KEI-organisatie had de catering volledig vegetarisch georganiseerd. De productie van vlees brengt veel CO2 uitstoot met zich mee brengt. Door deze actie hebben we niet alleen veel CO2 bespaard maar vooral bewustzijn hierover gecreëerd!

Tijdens de KEI-Picknick, waar heel veel studenten lekker buiten in het Stadspark op een kleedje gingen brunchen, was er ook extra aandacht voor voedselverspilling. Natuurlijk heb je met zulke grote groepen altijd eten over dat normaal wordt weggegooid, maar de KEI heeft geprobeerd dit tot een minimum te beperken door een samenwerking aan te gaan met de Voedselbank in Groningen. KEI-groepjes werden opgeroepen om alle verpakkingen die nog over waren en gesloten bleven weer in te leveren. Hierdoor is een behoorlijke hoeveelheid bij de Voedselbank terecht gekomen. Hier waren ze heel erg blij mee.

Meest duurzame stunt

Nieuw dit jaar was een prijs voor de meest duurzame stunt tijdens de KEI-week 2018. Stichting KEI heeft in samenwerking met de Green Office deze competitie opgezet om ook alle studentenverenigingen (WIG-partijen) te stimuleren bezig te zijn met duurzaamheid. Alle partijen hebben de mogelijkheid gehad om een plan in te dienen en mee te dingen naar de prijs. De kitesurfers GSKV Released hebben tijdens de KEI-week plastic verzameld om hier een duurzaam kiteboard van te maken. Met dit board vragen ze aandacht voor de plastic soep in de oceanen. Met deze stunt wint GSKV Released een cheque ter waarde van 300 euro. Materiaal commissaris van GSKV Released, Max van Gelderen, legt uit hoe kitesurfers afhankelijk zijn van de elementen die de aarde te bieden heeft, met name wind en water. De vervuiling van het water en de stranden valt hem en andere leden steeds meer op. Geïnspireerd door het project van de Leidse kunstenaar en surfer Merijn Tinga willen ze met deze actie aandacht vragen voor dit probleem.

Afvalanalyse een waardevol klusje

De Green Office heeft naast de energiemetingen tijdens de KEI ook afval analyses uitgevoerd. Maar wat houdt dit precies in? Tijdens de hele KEI-week hebben we met het Greenteam af en toe een prullenbak op de kop gegooid om te kijken wat erin zit. Hierdoor konden we zien of de afvalscheiding werkt, welke soorten afval we tegenkwamen en op welk evenement welke bakken ontbreken. Deze klus klinkt erg onaantrekkelijk maar met dikke handschoenen aan hebben we er veel waardevolle informatie uit opgemaakt.

KEI-week als Living Lab

Al met al heeft de Green Office met alle metingen en analyses veel data verzameld. Deze data zal wordt aangeboden voor onderzoek en zal gebruikt worden in een bachelorscriptie. Komend jaar zal er dus een student afstuderen met deze data om een ontwerp te maken waardoor er slimmer kan worden omgegaan met energie, water en afval. Iets wat uiteindelijk in onze gehele maatschappij momenteel een belangrijk onderwerp is. De KEI-week is dus een ideaal Living Lab voor het doen van onderzoek! Iets waar we volgende edities mogelijk vervolg aan zullen geven.

Green team
Green team
Laatst gewijzigd:22 oktober 2018 13:49

Meer nieuws