Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office Groningen
Header image Sustainability at the UG

Een groen balkon, dat kan jij ook!

Date:24 July 2018
Resultaat make-over
Resultaat make-over

Anne en Diederik, die momenteel co-schappen lopen, waren vrijwel nooit op hun balkon te vinden. Groene vingers hadden ze evenmin. De Green Office, in samenwerking met Operatie Steenbreek, schoot ze te hulp en hielp een handje met het opfleuren van hun balkon. Anne en Diederik vinden hun balkon nu een echte eye-catcher! Naast dat bloemen en planten leuk staan hebben ze ook een meerwaarde.

Diederik en Anne, die samenwonen in een huurhuis binnen de grachten, zaten eigenlijk nooit op hun balkon. Daar wilden ze wel verandering in brengen, maar het balkon nodigde niet echt uit. Toen de Green Office met een ‘Make Your Garden Green Again’ winactie aankwam, besloten ze zich op te geven. Enige tijd later is het resultaat daar en hebben Anne en Diederik van het groene balkon kunnen genieten.

Het positieve effect van een groen balkon
Tuinadviseur en ontwerpster Rixt van Gosliga, van tuinadviesbureau de Korenbloem, benadrukt de meerwaarde van groen in de tuin en op het balkon: “Voor een balkon geldt eigenlijk hetzelfde als voor een tuin. Hoe groener het balkon hoe meer biodiversiteit, betere afvoer van water en minder hittestress.” Zeker in een stad is het plaatsen van planten cruciaal, want stenen houden warmte vast en kunnen geen water opnemen. Dit kan leiden tot overstromingen bij hevige regenval, maar ook tot hittestress wanneer de temperatuur stijgt. Een simpele oplossing is het plaatsen van een regenton die je aansluit op de regenpijp, waar je dan ook meteen water opvangt voor de planten op het balkon.

Daarnaast maken verschillende soorten planten je balkon levendig, want vlinders en vogels komen dan graag op bezoek, waardoor er elke dag iets verrassends te zien is. Ook kan je een balkon prima gebruiken om groente en kruiden te kweken, bijvoorbeeld in een pallet zoals te zien is op het balkon van Anne en Diederik.

Tot slot, aldus Rixt: “het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat groen gelukkiger maakt en je door groen om je heen sneller herstelt van ziekte!” Dit zal Anne en Diederik zeker aanspreken als artsen in spé!

Zelf aan de slag?
Wil jij ook je balkon of tuin vergroenen, maar kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Kijk eens op de website van Operatie Steenbreek of doe inspiratie op bij andere initiatieven die de stad groener maken. Zo kan je met de buurt een geveltuin aanvragen of boomtuin adopteren, een subsidie aanvragen voor een groen dak, en er is zelfs de mogelijkheid om een buurtmoestuin aan te vragen bij de gemeente!

Ook worden er informatieavonden en cursussen ‘zelf je tuin inrichten’ georganiseerd. Hou hiervoor de website van Operatie Steenbreek in de gaten, of volg ze op Facebook. Wil je eerst meer weten over wat het motto van Operatie Steenbreek, ‘Tegel eruit, Plant erin’, nou precies inhoudt? Ze hebben een eigen YouTube serie GoudGroen genaamd, waar ze verschillende groene makeovers in uitlichten!

Tags: planten, balkon, groen