Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office Groningen
Header image Sustainability at the UG

De groene congresganger (2): Een duurzaam congres in Boedapest

Date:25 June 2018
Author:Jeroen de Lezenne Coulander
Saskia in de metro in Budapest
Saskia in de metro in Budapest

Met de trein had ik half Europa doorkruist om aan te komen in Boedapest (zie mijn vorige blog) voor het Living Knowledge Congres. Dit tweejaarlijkse evenement is een inspirerende bijeenkomst voor wetenschapswinkels, of Science Shops zoals ze internationaal heten, en iedereen die werkt op het grensvlak tussen onderzoek, onderwijs en maatschappij. Het congres zou zo duurzaam mogelijk georganiseerd worden. Wat merkten we daar eigenlijk van?

Het begon al voor het congres, in een mail kregen we het verzoek onze eigen badgehouders mee te nemen. Nu leveren we ze in Nederland meestal weer in aan het einde van een congres – milieubewust of gewoon zuinigheid? - dus ik moest even zoeken. Helaas bleek ter plekke dat de Hongaarse kaartjes er niet in pasten. Dan maar een badge van de organisatie, die ik uiteraard aan het eind weer keurig inleverde. Verder kregen we een beker gemaakt van bamboe om het hele congres te gebruiken. Goed idee en gelijk een leuke souvenir.

Natuurlijk was het congres paperless. Was less ook more? We kregen geen programmaboekje maar toegang tot een app. Op zich heel mooi, want je kon er op verschillende manieren in zoeken, communiceren met andere congresgangers en de organisatie. Alleen werkte de app helaas bij veel mensen niet. Ik kreeg hem zelf pas de laatste dag aan de praat. En mijn Bèta-collega’s sloegen al aan het rekenen hoeveel energie het kost als 250 mensen voortdurend hun telefoon raadplegen. Of dat wel echt duurzamer was dan papieren programmaboekjes? Gelukkig waren er ook borden op centrale plekken met daarop het programma. Dat werd gelijk een leuke ontmoetingsplaats.

De catering was geweldig! Taartjes, fruit, salades, sappen, het waren allemaal lokale biologische producten met natuurlijk een groot vegetarisch aanbod. Bij de borrel kregen we te horen dat we zelfs de bordjes op zouden kunnen eten om zo op afval te besparen. Sympathiek als wij zijn, probeerden we dat wel even. Hmm, lekker was het niet. En waarom zou je zo’n droge hap willen eten als je al aardig vol zit met lekkere dingen. Vooraf zou het misschien gaan, maar dan heb je geen bord voor de hapjes! Nog even terug naar de tekentafel dit idee.

De drie dagen van het congres zijn omgevlogen. Gelukkig hebben we nog de hele zaterdag om de stad in te gaan, want de trein vertrekt pas rond 5 uur. Er is wel veel verkeer en smog, valt me op. En dat terwijl het openbaar vervoer zo goed geregeld is! Mijn reisgenoot, een 65+’er, reist zelfs gratis. Hij toont me met tram, bus, metro en natuurlijk te voet nog even alle hoogtepunten van de stad. Het is prachtig!  Op de terugweg Kaffee in Wien en bij het ontbijt stopt de trein kort op het station van Keulen, pal naast de dom. Treinreizen maken de Europeaan in mij wakker.

In 2020 komt het Living Knowledge netwerk naar Groningen voor de volgende conferentie. Dat die zo duurzaam mogelijk zal worden staat al vast!