Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office Groningen
Header image Sustainability at the UG

Blog #1 Dick Jager leeft een week zonder plastic

Date:04 June 2018
Dick Jager, programma manager duurzaamheid
Dick Jager, programma manager duurzaamheid

Deze week is dan eindelijk de lang verwachtte plastic vrije week begonnen. De afgelopen weken hebben wij thuis alvast een beetje warmgelopen en geoefend voor deze week. Zo hebben we allerlei kleine handig op te bergen tasjes gekocht, letten we bij alles wat we kopen of er ook plastic inzit en hebben we nagedacht over wat we waar moeten gaan kopen. Zoals bijvoorbeeld de yoghurt en de melk. Bij de AH in ons dorp is dat namelijk niet te krijgen in flessen dus daar moeten we vandaag voor naar de Jumbo in het nabij gelegen dorp. Daar hebben ze volgens goed ingelichte bronnen wel yoghurt en melk in flessen. Om een beetje te kunnen bepalen of we deze week ook echt minder plastic hebben dan de voorgaande weken heb ik nog maar even een fotootje gemaakt van onze week opbrengst in de milieuzak van de gemeente Marum.

Zaterdag zijn we op de fiets, beladen met kleine tasjes naar de markt in Drachten gegaan en hebben daar onze groente, fruit en kaas gekocht. De meeste kraamhouders reageren erg positief op het feit dat we niks in plastic willen hebben en zijn dan ook graag bereid alles in de tassen of papier te stoppen. Het begint echter moeilijk te worden bij de aardbeien en de blauwe bessen die zitten nl. in plastic bakjes die we dus niet apart voor dit soort producten hebben meegenomen. We hebben de aardbeien en de bessen dus maar niet gekocht. De volgende problemen doen zich voor bij de olijvenboer, die heeft nl de olijven en zongedroogde tomaatjes in plastic bakjes zitten.  Aangezien we s ’avonds bezoek verwachten nemen we die toch maar mee. Dus daar komt het eerste plastic (2 kleine bakjes) alweer binnen. Eenmaal terug in Marum gaan we nog even bij de slager aan voor de BBQ later op de avond. De slager is eerst van plan om alles apart te verpakken maar na onze opmerkingen over een plastic vrije week krijgen we alles in een doos mee (helaas heeft de door wel een plastic venstertje). De score voor dit weekend is dus 2 plastic bakjes en 1 plastic venstertje (balen) en natuurlijk dat we bakjes mee moeten nemen de volgende keer!

Maandag: begint met goed nieuws in de krant nl dat de EU de plastic soup in de oceaan tegen gaat door het verbieden van wegwerpplastic! Dus een verbod op de productie van plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes en wattenstaafjes!! Dat klinkt goed dus. En vervolgens het 2e goede nieuws nl . dat er in Nl een fabriek wordt gebouwd waarin allerlei soorten petflessen kunnen worden gerecycled. Het kan niet op vandaag! Tussen de middag eten in het restaurant van het Academiegebouw (uiteraard plastic vrij) maar dan wel te horen krijgen dat ze in het restaurant niets wisten van de actie en plotseling vanmorgen geconfronteerd werden met dozen met houten bestek etc. (wisten we niks van doen we niks mee). Helaas. Zo dat was het en na woensdag weer meer.