Over onsOnze positieQuality works!Aletta Jacobs Prijs

Over Aletta Jacobs

Als eerste vrouwelijke student aan een Nederlandse universiteit begon Aletta H. Jacobs (1854-1929) in 1871 haar studie geneeskunde in Groningen. Zij promoveerde op 8 maart 1879 op een onderzoek getiteld 'Over localisatie van physiologische en pathologische verschijnselen in de groote hersenen'. Na haar studie heeft Aletta Jacobs zich op vele manieren ingezet voor verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden van vrouwen. Als arts introduceerde zij het pessarium in Nederland en was zij in 1881 betrokken bij de oprichting van de ‘Nieuw – Malthusiaansche Bond’, voorloper van de NVSH. Zij gaf gratis spreekuren voor arbeidersvrouwen, trok zich het lot aan van prostituees en ijverde voor de verbetering van zitgelegenheid voor vrouwelijk winkelpersoneel. Vele jaren was zij voorzitster van de ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’ en was zij actief in de internationale vredesbeweging.

De Rijksuniversiteit Groningen eert Aletta Jacobs met de tweejaarlijkse uitreiking van de naar haar genoemde prijs. Voor het Harmoniegebouw in de Oude Kijk in ’t Jatstraat pronkt een borstbeeld van Aletta Jacobs.

Laatst gewijzigd:24 juli 2017 11:31
printView this page in: English