Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningenVeni, Vidi, Vici-laureaten

Toekenningen Veni, Vidi, Vici aan de RUG in 2016

Toekenningen in het kader van het Vernieuwingsimpulsprogramma.

Toekenningen Veni

'Ontrafelen van het effect van bruin vet op de vaatwand'

Dr. Y. (Yanan) Wang (v), UMCG - Pediatrie
Bruin vet is een nieuw aangrijpingspunt in de strijd tegen cardiometabole ziekten. Dit project richt zich op het ontrafelen van het mechanisme hoe activatie van bruin vet aderverkalking voorkomt.

'Energiecrisis in het falende hart'

Dr. B.D. (Daan) Westenbrink (m), UMCG- Cardiologie
Hartfalen is een dodelijke ziekte waarvan de oorzaak nog niet achterhaald is. Bekend is wel dat de energiereserves in het hart uitgeput raken. De onderzoekers gaan uitzoeken of dit komt doordat de mitochondriën, de energiefabrieken van het hart, worden geremd.

Sander Verhaegh
Sander Verhaegh
'Skinner, Quine en de bloeitijd van het behaviorisme'

Dr. A.A. Verhaegh (Sander) (m), RUG – Filosofie

De twintigste-eeuwse psychologie en filosofie worden beheerst door het behaviorisme. Aanvoerders zijn respectievelijk B.F. Skinner en W.V. Quine, beiden Harvardhoogleraren. Hoe ontwikkelden ze hun theorieën? Hoe beïnvloedden ze elkaar? En wat betekent dit voor de relatie tussen beide disciplines? Dit project geeft antwoord door het ontsluiten van hun archieven.

'Information storage at the nano-scale'

Dr S. (Saeedeh) Farokhipoor (v), RUG - Natuurkunde

De huidige technologie biedt weinig uitkomst bij fabricageproblemen van steeds kleinere elektronische componenten. Ik zal de zelforganisatie van miniatuur condensatoren in nieuwe materialen (vanuit nieuwe invalshoeken) verkennen, voor ladings- en informatie opslag. Zowel de grootte als energieverbruik zullen worden teruggebracht om tot ver in de toekomst vooruitgang in elektronica te blijven boeken.

Marthe Walvoort
Marthe Walvoort
'Zoete aanval op bacteriën'

Dr. M.T.C. (Marthe) Walvoort - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Bacteriën maken een arsenaal aan exotische suikermoleculen die niet in de mens voorkomen. Deze suikers spelen een belangrijke rol in infectie en overleving van de bacterie in de mens. De onderzoekers gaan een nieuwe suikermodificatie nader onderzoeken met als doel deze bacteriële achilleshiel te benutten in de strijd tegen infectie.

Simon Friederich
Simon Friederich
'Are there other universes? '

Dr. S.M. (Simon) Friederich - University College Groningen

Sommige filosofen en natuurkundigen zeggen van wel. Slechts het bestaan van andere universa kan volgens hen verklaren waarom ten minste één universum geschikt is voor leven: het onze. Dit idee van een multiversum leidt regelrecht naar een mijnenveld van epistemologische uitdagingen - allemaal behandeld in dit project.

'Hoe wegen we de betrouwbaarheid van bronnen?'

Dr L. (Leah) Henderson - Faculteit Wijsbegeerte

Veel van onze informatie berust op wat anderen ons vertellen. Echter, die anderen zijn niet altijd betrouwbaar. Dit project bestudeert de basisprincipes van hoe we de betrouwbaarheid van bronnen op de juiste wijze in acht moeten nemen. Deze principes worden dan toegepast op praktische problemen in wetenschappelijke en juridische contexten.

Tamer Nawar
Tamer Nawar
'Relativism in Ancient Philosophy'

Dr. T. (Tamer) Nawar - Faculteit Wijsbegeerte

Het idee dat waarheid en moraliteit relatief zijn ontstond in het oude Griekenland, en heeft in de loop der eeuwen denkers verdeeld. Maar hoe kan iets 'waar zijn voor iemand'? Wat zijn de consequenties als moraal relatief is? Dit project biedt het eerste systematische onderzoek naar relativisme in Grieks-Romeinse filosofie.

‘Beyond rivers of Babylon: Rural Landscape and Settlements in Hellenistic Mesopotamia'

Dr. R.P. (Rocco) Palermo - Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

Alexander de Grote creëerde de eerste globale wereld en zijn opvolgers regeerden over verschillende moderne naties van Europa tot Azië. In dit project onderzoek ik de impact van de imperiale macht van de Seleuciden op het rurale landschap van Mesopotamië met de analyse van nieuw verzameld bewijs uit meerdere archeologische projecten in Iraaks Koerdistan.

Manipulating Spiritual Matter. How did Early Modern Science Become Experimental?

Dr. D.C. (Doina-Cristina) Rusu - Faculteit Wijsbegeerte

De opkomst van experimentele filosofie in de zeventiende eeuw is verbonden met de opkomst van het corpuscularisme. Experimenten werden echter al gebruikt voor het corpuscularisme. Dit project onderzoekt hoe het concept 'spiritus' een corpusculaire kijk op materie mogelijk maakte, en zo het begin van de experimentele wetenschap inluidde

Toekenningen Vici

Marco Fraaije
Marco Fraaije
'Nieuwe enzymen, nieuwe mogelijkheden'

Prof. dr .ir. Marco Fraaije - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Iedere vorm van leven is afhankelijk van enzymen. De meeste enzymen bevatten voor hun werking een essentiële hulpstof, een zogenaamde cofactor. Recentelijk is ontdekt dat veel bacteriën een ongebruikelijke cofactor gebruiken. De onderzoekers gaan de enzymen bestuderen die afhankelijk zijn van deze cofactor, met het oog op nieuwe industriële toepassingen en ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Bernard Nijstad
Bernard Nijstad
‘Creativiteit in Organisaties'

Prof. Bernard Nijstad - Economie en Bedrijfskunde

Is het beter om creatieve medewerkers vrijheid te geven, of worden ze juist creatief onder druk? Hoe werkt dit voor teams, en wat hebben organisaties uiteindelijk aan die creatieve ideeën? Nijstad gaat in zijn Vici-project een geïntegreerde theorie ontwikkelen over creativiteit en innovatie van individuen, teams, en organisaties.

Toekenningen Vidi

Katalin Barta
Katalin Barta
Houtstof afval voor waardevolle chemicaliën

Dr. K. (Katalin) Barta - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Houtstof is de grootste vernieuwbare bron van aromaten op de planeet. De chemische omzetting vormt echter een echte uitdaging. Dit onderzoek zal nieuwe manieren zoeken om de robuuste structuur van houtstof af te breken en deze aromatische biopolymeer om te zetten in waardevolle chemicaliën.

A.J. (Arnold) Boersma
A.J. (Arnold) Boersma
Hoe vol is een cel?

Dr. A.J. (Arnold) Boersma - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

We weten niet hoe vol de cel is, terwijl deze parameter effect heeft op verscheidene processen en de basis kan vormen voor ziektes. De onderzoekers gaan deze moleculaire drukte in de cel in kaart brengen.

M.D. (Martin) Witte
M.D. (Martin) Witte
Moleculair gereedschap voor fosfolipases

Dr. M.D. (Martin) Witte - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Enzymen die het fosfolipide celmembraan modeleren spelen een belangrijke rol bij het doorgeven van signalen en het vormen van organellen. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van moleculair gereedschap dat gebruikt kan worden om deze processen te bestuderen.

Emar Maier
Emar Maier
De taal van verhaal en verbeelding

Dr. E. (Emar) Maier - Faculteit Wijsbegeerte

De krant lees je met andere ogen dan een roman. Van een krantenartikel verwacht je ware uitspraken over bestaande individuen, terwijl je bij Harry Potter ook wel weet dat tovenaars niet bestaan. In dit project ontwikkelen filosofen en taalwetenschappers een theorie om het fundamentele verschil tussen verhalen en alledaags taalgebruik te doorgronden.

F.A. (Floor) Rink
F.A. (Floor) Rink
Het controleren van top bestuurders: Intern of Extern?

Prof. dr. F. (Floor) Rink - Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Tegenwoordig wordt de besluitvorming van top bestuurders streng gecontroleerd. Maar controles leiden vaak niet tot het gewenste resultaat. Dit roept de vraag op wie het meeste invloed op bestuurders uitoefent: interne of externe toezichthouders.

Susanne Scheibe
Susanne Scheibe
Met de leeftijd beter worden?

Dr. S. (Susanne) Scheibe -  Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen

Mensen moeten in toenemende mate langer werken. Hoe goed zijn zij op deze uitdaging voorbereid? In dit project zullen wetenschappers verkennen hoe emotionele veranderingen met de leeftijd gevormd worden door werkervaringen, of werkervaringen vormen, en of oudere werknemers emotionele sterktes hebben die hen helpen effectiever te zijn op het werk.

Sarthak Misra
Sarthak Misra
SAMURAI (Steering Acuated Probes for Targeted Interventions)

Prof. dr. S. (Sarthak) Misra - Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG

Sondes worden vaak in de diagnostiek gebruikt en voor de afgifte van medicijnen. Deze doorgaans starre instrumenten missen vaak hun doel, hetgeen resulteert in complicaties. SAMURAI zal flexibele, robotisch aangestuurde sondes ontwikkelen die lastige locaties in het lichaam kunnesn bereiken, waardoor zowel het patiëntcomfort als de klinische resultaten worden verbeterd.

Guido Krenning
Guido Krenning
Identiteitscrisis in een falend hart

Dr. G. (Guido) Krenning - Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG

Hartfalen wordt veroorzaakt door verlittekening van het hart. Cellen uit de bloedvaten van het hart dragen bij aan deze verlittekening door een verandering van identiteit. De onderzoekers hebben een eiwit gevonden dat deze identiteitswisseling door bloedvatcellen remt. De onderzoekers gaan kijken of activatie van dit eiwit hartfalen kan stoppen.

M.A. (Morris) Swertz
M.A. (Morris) Swertz
Schaalbare ‘big data’ methoden voor gepersonaliseerde genoom diagnostiek

Dr. M.A. (Morris) Swertz - Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG

Nieuwe ‘NGS’ technieken kunnen alle DNA variaties nu in één keer meten. Helaas blijven diagnoses achter want genetische labs verdrinken in al deze data; vroeger werd maar één gen per keer getest. Dit project ontwikkelt patiënt-georiënteerde technieken om sneller en beter schadelijke mutaties te vinden voor ‘personalized whole genome’ diagnostiek.

Laatst gewijzigd:20 augustus 2018 14:59
printView this page in: English