Skip to ContentSkip to Navigation
About usOur positionFacts and figuresPrizes and awardsThe Nobel Prize

Over de Nobelprijs

Nobelprize
Nobelprize

De Nobelprijs werd in 1895 ingesteld vanwege het testament van de Zweedse uitvinder Alfred Nobel. De prijzen voor vrede, scheikunde, literatuur, natuurkunde en geneeskunde werden voor het eerst toegekend in 1901. Daaraan gerelateerd is de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel, die vaak kortweg de Nobelprijs voor de Economie wordt genoemd en in 1968 werd ingesteld. Van 1901 tot 2015 werd de Nobelprijs (inclusief die voor economie) 573 keer uitgereikt, aan 870 individuen (822 mannen en 48 vrouwen) en 23 organisaties. Tot dit selecte gezelschap behoren Heike Kamerlingh Onnes (voormalig student aan de RUG), Albert Szent-Györgyi (voormalig onderzoeker aan de RUG) en Frits Zernike (hoogleraar aan de RUG). Zernike ontving de prijs in 1953.

Meest prestigieuze beloning

De uitreikingsceremonies vinden jaarlijks plaats in Stockholm (Zweden), behalve de vredesprijs, die in Oslo (Noorwegen) wordt uitgereikt. Elke laureaat ontvangt een gouden medaille, een oorkonde en een geldsom. De Nobelprijs wordt algemeen beschouwd als de meest prestigieuze beloning op het gebied van literatuur, geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, vrede en economie.

Wie kent de prijs toe?

De Nobelprijzen voor natuurkunde, scheikunde en economie worden toegekend door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen; de Nobelprijs voor geneeskunde door het Nobelcomité van het Karolinska Institutet; de Nobelprijs voor literatuur door de Zweedse Academie; de Nobelprijs voor de vrede wordt niet toegekend door een Zweedse organisatie, maar door het Noorse Nobel Comité.

Laatst gewijzigd:09 augustus 2018 16:04
printView this page in: English