Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningenERC-laureaten

Consolidator Grants

Helga de Valk

Prof. dr. Helga de Valk

Prof. dr. Helga de Valk is honorair hoogleraar Migratie en de levensloop aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Haar onderzoek richt zich onder andere op de demografie en het gedrag van migranten. De Valk heeft een ERC Grant gekregen voor haar onderzoek Migrant youth mobility in Europe: Patterns, processes and consequences.

Rudolf de Boer

Prof. dr. Rudolf de Boer

Prof. dr. Rudolf de Boer is hoogleraar Translationele Cardiologie bij de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG. Hij gaat met de ERC Grant onderzoek doen de interactie tussen hartfalen en het ontstaan van kanker. De behandeling van hartfalen is verbeterd, maar de sterftecijfers blijven hoog. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat patiënten met hartfalen niet zelden overlijden aan kanker; maar dit heeft nog weinig aandacht gekregen. De Boer zal onderzoeken of er directe en indirecte effecten zijn bij verschillende soorten van hartfalen, op meerdere vormen van kanker. Naar verwachting zal dit leiden tot identificatie van factoren die invloed hebben op tumorgroei, maar mogelijk ook op bekende nier-, lever- en longaandoeningen die vaak optreden bij hartfalen.

Meer over het onderzoek van Rudolf de Boer.

Advanced Grants

Prof. Dr. F. (Franjo) Weissing

Franjo Weissing

ERC-project Franjo Weissing

Prof. Franjo Weissing, hoogleraar Theoretische Biologie, heeft een ERC Advanced Grant toegekend gekregen. Weissing gaat met de subsidie de evolutie van regulatienetwerken onderzoeken. Het ERC project is opgesplitst in deelprojecten, die concrete vragen uit verschillende vakgebieden behandelen. Welke organismen kunnen zich in tijden van ‘global warming’ nog aanpassen aan de veranderende omstandigheden? Hoe past het immuunsysteem zich aan aan het spectrum pathogenen waarmee het is geconfronteerd? Hoe is het vermogen om te leren geëvolueerd en wat kunnen we hieruit concluderen over de structuur van onze hersenen en ons systeem van emoties?

Profielpagina van Franjo Weissing

Starting Grants