Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Bestuurlijke organisatie Medezeggenschap Universitaire Verkiezingen

Procedure

Academiegebouw RUG

De Rijksuniversiteit Groningen hecht veel belang aan medezeggenschap. Ieder jaar vinden er universitaire verkiezingen plaats. Studenten doen daar ieder jaar aan mee en medewerkers iedere 2 jaar. Ieder jaar wordt er gekozen voor de Universiteitsraad en de faculteitsraden en iedere 2 jaar ook voor de dienstraden van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie mag stemmen?

Studenten

Alle studenten die staan ingeschreven bij de universiteit hebben kiesrecht. Studenten kiezen voor de studentgeleding van de Universiteitsraad en faculteitsraad. Onder studenten vallen ook beurspromovendi, inclusief de promotiestudenten. Personen die ingeschreven staan als extraneus of cursist hebben geen kiesrecht. 

Student-assistenten die werkzaam zijn voor een dienst of andere faculteit dan waar zij student zijn, hebben naast hun kiesrecht als student, kiesrecht voor de personeelsgeleding van de dienst of faculteit waar zij werkzaam zijn. 

Door het Centraal Stembureau wordt het kiezersregister tijdig vastgesteld, hierin staan alle studenten die kiesrecht hebben. Dit betekent dat studenten hun kiesrecht kunnen uitoefenen wanneer zij op dat moment staan ingeschreven bij de universiteit.

Personeel

Alle personeelsleden met een vast of tijdelijk dienstverband bij de RUG hebben kiesrecht. Wetenschappelijk personeel van het UMCG en ondersteunend en beheerspersoneel Onderwijs en Onderzoek van het UMCG (onder door het UMCG gestelde voorwaarden) hebben eveneens kiesrecht. Dat geldt ook voor medewerkers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en daarmee vergelijkbare organisaties die binnen de RUG werkzaam zijn.

Voor de uitoefening van het kiesrecht wordt het kiezersregister door het Centraal Stembureau tijdig vastgesteld. Dit betekent dat alle personeelsleden hun kiesrecht kunnen uitoefenen wanneer zij op dat moment een aanstelling hebben bij de universiteit.

Hoe is het stemproces georganiseerd?

Het stemproces

Hoe ziet het stemproces eruit tijdens de universitaire verkiezingen?

Oproep tot stemmen

Per mail ontvangen alle kiesgerechtigden een oproep om te gaan stemmen, met daarin informatie hoe een stem kan worden uitgebracht. In een digitale stemapplicatie, bereikbaar via www.rug.nl/vote, wordt informatie over de verschillende partijen en hun kandidaten gepubliceerd - indien zij deze informatie tijdig aan het Centraal Stembureau hebben verstrekt - en vind je het stembiljet. De stemapplicatie zelf is in twee talen (Nederlands en Engels) beschikbaar.

Om naar het stembiljet te kunnen gaan is inloggen in de universitaire omgeving vereist. Hiervoor gebruik je je gebruikersnaam en password. Ben je het password kwijt, ga dan naar account.rug.nl.

Niet in alle gevallen hoeft er gestemd te worden: als er uiteindelijk evenveel of minder kandidaten worden genomineerd dan er zetels zijn in de betreffende raad, worden de kandidaten meteen gekozen verklaard.

De uitslag

De dag na sluiting van het stemsysteem wordt met het tellen van de uitgebrachte stemmen begonnen. De bekendmaking van de uitslag vindt daarna zo snel mogelijk plaats.

Bezwaar

Ben je het niet eens met een beslissing van het Centraal Stembureau dan kun je dit kenbaar maken door middel van het indienen van een bezwaarschrift bij het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

Centraal Stembureau (CSB)

Het Centraal Stembureau verzorgt de verkiezingen voor de Universiteitsraad, de faculteitsraden en de dienstraden bij de universiteit, ex artikel 2 van het Kiesreglement van de RUG.

Het Centraal Stembureau bestaat uit vijf leden en is samengesteld uit leden van het personeel van de universiteit en tenminste één student-lid. Het Centraal Stembureau wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. Het secretariaat van het Centraal Stembureau is ondergebracht bij de afdeling AJZ. De secretaris van het Centraal Stembureau verstrekt inlichtingen over de verkiezingen aan partijen en belangstellenden.

Het adres van het CSB is:
Rijksuniversiteit Groningen
Centraal Stembureau
Postbus 72
9700 AB Groningen 

E-mail: csb rug.nl

Wil je meer weten over de universitaire verkiezingen, de procedures, het kiesrecht en aanverwante zaken? Stel je vraag dan aan het Centraal Stembureau.

Bekendmakingen

Het Centraal Stembureau informeert studenten en medewerkers van de universiteit over de verschillende stappen van het verkiezingsproces door middel van enkele officiële bekendmakingen. Deze bekendmakingen worden gepubliceerd op intranet en op www.rug.nl/vote. Ook is daar het tijdpad te vinden met de verschillende stappen van het verkiezingsproces.

  • Inzage kiezersregister
  • Kandidaatstelling
  • Kandidatenlijst
  • Verkiezingstermijnen
  • Gekozen kandidaten bekend
De kandidaatstelling

De universiteit hanteert het zogenaamde lijstenstelsel. Bij het lijstenstelsel zijn de kandidaten verenigd in een partij (lijst). Je kunt je daarom kandidaat stellen bij een bestaande partij (neem daarvoor contact op met de betreffende raad en/of partij), of een eigen lijst oprichten (neem hiervoor contact op met het CSB). Elke partij die deel wil nemen aan de verkiezingen neemt contact op met het Centraal Stembureau en zorgt voor een lijstindiener.

De indiener van een partij zorgt voor de invoering van de kandidaten in het digitale systeem, nadat hiervoor een uitnodiging van het Centraal Stembureau is ontvangen. Omdat er formele eisen gelden voor de kandidaatstelling, gaat het Centraal Stembureau, zodra ze een kandidatenlijst heeft ontvangen, over tot controle. Mocht er een vormfout voorkomen dan kan een dergelijke fout hersteld worden tijdens een verzuimtermijn. Daarna staat de kandidaatstelling vast en worden de kandidatenlijsten gepubliceerd.

Het kandidaatstellen gebeurt digitaal en gedurende een vooraf bekendgemaakte periode. Na deze termijn kunnen zich geen nieuwe partijen aanmelden en/of (kandidaten)lijsten worden doorgegeven.

Na bevestiging van de kandidatenlijst door het CSB kan de kandidaat het kandidaatsprofiel verder aanvullen met ondermeer een motto en een motivatie waarom op de betreffende kandidaat gestemd zou moeten worden.

Indieners

De lijstindiener is de contactpersoon van een aan de verkiezingen deelnemende partij en draagt onder meer zorg voor het indienen van de kandidatenlijst van de betreffende partij.

Tijdens de kandidaatstellingsperiode kan de lijstindiener de lijst aanvullen met kandidaten, de kandidaten vragen hun kandidatuur te bevestigen en inzien of de kandidaten hun kandidatuur hebben bevestigd, afgewezen, dan wel nog niets hebben gedaan.

Na de vaststelling van de kandidatenlijst door het CSB, worden alle kandidaten door het CSB gevraagd om informatie over hun kandidatuur (kandidaatsprofiel) vast te leggen.

Niet (tijdig) ingediende kandidatenlijsten en onbevestigde kandidatuur kunnen ongeldig worden verklaard.

De lijstindiener krijgt via de blauwe knop "Indiener" (www.rug.nl/vote) toegang tot het dashboard waarop te zien is of en welke informatie kandidaten hebben vastgelegd voor de kiezer. Op deze manier kan de lijstindiener zien of de kandidaat nog actie moet ondernemen. Ook kan de lijstindiener algemene informatie over de betreffende partij toevoegen.

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met het Centraal Stembureau.

Laatst gewijzigd:27 februari 2023 09:58
View this page in: English