Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUG

War on Drugs: sluiting van drugspanden en -woningen

23 november 2016

Juriste Michelle Bruijn onderzoekt de voors en tegens van het sluiten van panden in het geval van drugsoverlast. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat de burger minder succes heeft bij een juridisch beroep hiertegen wanneer het gaat om harddrugs en dat huisbewoners vaker succes hebben dan eigenaren van coffeeshops.

Hoe kan de overheid optreden tegen drugsoverlast? De weg van het strafrecht is lang en ingewikkeld, maar het bestuursrecht biedt een snel alternatief. In Nederland kan een burgemeester namelijk per direct een woning of winkelpand sluiten als daar hard- of softdrugs worden verhandeld of als er hennepteelt plaatsvindt. In de praktijk betekent dit dat de burgemeester het betreffende pand fysiek sluit: deuren en ramen worden dichtgetimmerd. De sluiting kan echter grote gevolgen hebben. Zo worden winkels en bedrijven gedwongen (tijdelijk) hun deuren te sluiten en worden bewoners geconfronteerd met het (tijdelijke) verlies van hun woning. Juriste Michelle Bruijn onderzoekt de voors en tegens van deze tactiek in de ‘War on Drugs’. Zij maakt onder meer een statistische analyse van rechterlijke uitspraken wanneer beroep wordt aangetekend. Daaruit blijkt onder meer dat de burger minder succes heeft wanneer het gaat om harddrugs en dat huisbewoners vaker succes hebben dan eigenaren van coffeeshops. Tot slot vergelijkt zij de Nederlandse aanpak met die in Amerika.

Meer informatie

Video’s RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printView this page in: English

Meer nieuws