Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videos

Michael de Messias?

Datum:14 april 2016
Michael Jackson pelgrimsoord In München, Duitsland (Foto door Fardo Eringa)
Michael Jackson pelgrimsoord In München, Duitsland (Foto door Fardo Eringa)

Een bedevaart naar Lourdes, Mont Saint-Michel en Mekka? Zo passé. 'Michaeling' is de nieuwe trend. Fans maken een pelgrimage om in de voetsporen te treden van Michael Jackson. Tijdens hun reis proberen de pelgrims zo dicht mogelijk bij de geest van hun idool te komen. Hij geeft fans concrete handvatten over goed en kwaad. Is hier sprake van een nieuw religieus verschijnsel?

Volgens Fardo Eringa is 'Michaeling' een voorbeeld van hoe religie verandert in onze moderne post-seculiere maatschappij. Zij concludeert dit op basis van een combinatie van literatuuronderzoek en veldwerk, waarbij ze de ervaringen van elf MJ-pelgrims en het MJ-pelgrimsoord in Duitsland heeft bestudeerd. 

De volgelingen hebben een persoonlijke relatie met Jackson. Voor hen fungeert MJ als een tastbare spirituele gids. Hij laat laat de fans zien hoe zij hun leven moeten invullen. Zowel het leven van Jackson als zijn muziek worden als leidraad gebruikt in hun dagelijks leven. Door hem te imiteren creëren de fans een 'ethisch zelf'. Sommigen noemen Jackson zelfs de nieuwe Messias, gezonden door God om aan de mensen te laten zien wat echt belangrijk is: liefde.

Meer weten over Fardo's onderzoek? Beluister dan dit interview op Radio 1.

 

Tags: Alfa, Godsdienst

Reacties

Reacties laden...