Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

48-Geweld hoort erbij

Aflevering nr 48

Uitgezonden: 30 november en 1 december 2002


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Uitzending: zaterdag 30 november 2002 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur. Zondag 1 december 2002 op TV Drenthe om 18.50 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

"In iedere stad is het soms onveilig en dat is altijd zo geweest. Het lijkt weliswaar de laatste decennia onveiliger te worden, maar dat is niet echt zo", meent René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. We houden het geweld met succes buiten de deur met politie, camera’s en hekken. Er gebeurt nauwelijks wat, maar als er eens iets gebeurt dan komt het extra hard aan. ‘Dit kan niet waar zijn’, is de reactie op elke moord en met duizenden rouwen we rond kaarsen en bloemen. ‘Vooral ouderen voelen zich onveilig’, zegt Boomkens in Adams Appel, ‘terwijl zij weinig risico lopen.’ De meeste trammelant gebeurt in het uitgaansleven, en het zijn vooral jongeren die zich in het uitgaansleven storten. Toch voelen jongeren zich minder onveilig. Zij nemen een kleine kans op geweld simpelweg voor lief. Boomkens denkt dat we geweld niet hardnekkig uit de samenleving moeten proberen te verdringen, maar ermee moeten leren omgaan. Nu ontkennen we het geweld volgens hem zelfs. We zoeken zondebokken in minderheidsgroepen om maar niet te hoeven accepteren dat geweld ook in onze eigen samenleving voorkomt. Hoe meer we geweld buitensluiten, hoe dreigender het wordt. Hoe meer politie, camera’s en hekken er komen, hoe onveiliger we ons voelen.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Koos Dijksterhuis
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten Prof. dr. René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie, Rijksuniversiteit Groningen en de heer Martin Sitalsing, politiechef Groningen en Haren.
Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06