Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

10-Grote bedrijven hebben geen idee wie hun klanten zijn

Aflevering nr 10

Uitgezonden: 9 en 10 maart 2002


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Grote bedrijven hebben geen idee wie hun klanten zijn is de stelling van Adams Appel. "Dat is niet zo", vindt prof.dr. Janny Hoekstra. "Een modern bedrijf heeft wel degelijk een beeld van zijn klanten, al wordt dit door de individualisering en versnippering van de maatschappij wel steeds moeilijker." Direct marketing is een belangrijk hulpmiddel om bedrijf en klant op elkaar af te stemmen. Direct marketing is echter niet zo populair bij de consument en vaak synoniem met vervelende telefonische enquêtes en ongevraagde aanbiedingen van steeds meer bedrijven. Econome  Hoekstra legt uit op welke manier direct marketing niet alleen handig is voor het bedrijfsleven, maar ook een zegen kan zijn voor de consument. Goede direct marketing betekent dan ook : zo dicht mogelijk bij de individuele klant proberen te komen om deze beter te leren kennen. Dit, echter, zonder irritant te worden. De bonuskaart van Albert Heijn is hier een geslaagd voorbeeld van.
Een voorbeeld van direct marketing avant la lettre is Bert Schaap, alias Burdy de zingende melkboer. Met zijn mobiele supermarkt langs de deuren gaand is hij het neusje van de zalm op dit gebied. Hij kent zijn klanten persoonlijk en weet voor wie hij een flesje havermoutpap achter moet houden of welk wasmiddel favoriet is. Irritant? Integendeel. Schaaps service gaat zo ver dat hij desnoods de boodschappen bij de klant naar binnen draagt.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten prof.dr. Janny Hoekstra, hoogleraar Direct Marketing, Faculteit der Economische wetenschappen, RUG en de heer Bert Schaap, in Groningen bekend als 'Burdy de zingende melkboer',  winkelier
Informatie Fenneke Colstee
Links
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06