Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

Afleveringen 2011

Overzicht
01. Arbeid

Wetenschap en arbeid: wat kost het om te werken?

Hard werken laat onze economie draaien. We zijn er rijk en welvarend door geworden. Maar het kost ons ook iets. Econoom dr. J.P. (Paul) Elhorst bekijkt wat de maatschappelijke kosten zijn van werken en werkloosheid en vraagt zich af of dat niet beter kan. Socioloog dr. R.J.J. (Rudi) Wielers onderzoekt hoe belangrijk we werk nog vinden tegenwoordig. En hoogleraar arbeidsrecht prof. mr. dr. W.A. (Wijnand) Zondag laat zien dat de laatste honderd jaar wettelijke arbeidsbescherming, hebben geleid tot een wirwar aan wetten.

02. Regio

Wetenschap en de regio. Wat is karakteristiek voor de regio?

Wat is karakteristiek voor onze regio. Het mooie landschap? Onze geschiedenis? Of toch gewoon de stad met zijn kroegen die nooit sluiten? Vraag het aan drie wetenschappers en je krijgt drie verschillende antwoorden. Prof. dr. M. G. J. (Maarten) Duijvendak kijkt vooral naar de economische betekenis van de stad. Prof. dr. P. H. (Piet) Pellenbarg benadrukt de belangrijke rol van de universiteit. Prof. dr. S. J. H. (Siemon) Reker beschouwt de taal als karakteristiek.

03. Dating

Wetenschap en dating. Hoe doen we het?

Het is niet zo gemakkelijk om de ware te vinden. In Nederlands zijn er ongeveer 3 miljoen alleenstaanden. In deze Adams Appel gaat het over daten. Letterkundige prof. dr. G.J. (Gilles) Dorleijn leert je hoe je met een gedicht de ware kunt veroveren. Psychologe dr. C.E. (Claire) Ashton James vertelt je hoe je kunt zien of de ander je aardig vindt. Bioloog prof.dr.ir. J. (Jan) Komdeur laat zien dat het soms beter is je partner te bedriegen.

04. Fouten

Ieder mens maakt fouten. Dat kan grote consequenties te hebben, maar het hoeft niet altijd erg te zijn. Volgens professor Klaas van Berkel zou de wetenschap niet eens kunnen bestaan zonder fouten te maken. Hoogleraar genetica Ciska Wijmenga onderzoekt de gevolgen van fouten in ons DNA. Hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh kijkt welke invloed juridische fouten hebben op ons vertrouwen in de rechtsspraak.

05. Snelheid

Dingen die snel gaan zijn moeilijk te analyseren. Laat staan dingen die extreem snel gaan. Wetenschappers vertragen de tijd daarom liever om rustig te kijken wat er gebeurt. Volgens rechtswetenschapper professor Jan Brouwer leidt een te hoge snelheid in de rechtsgang tot onzorgvuldigheid. Natuurkundige professor Elisabetta Pallante vertelt ons over protonen die met een extreem hoge snelheid op elkaar botsen. Bewegingswetenschapper professor Bert Otten laat zien hoe we met ons lichaam een zo hoog mogelijke snelheid kunnen bereiken.

06. Vrouwen

Eline de Vries (MSc., promovenda, gespecialiseerd in Marketing onderzoek, consumentengedrag en sociale psychologie) gaat na wat de invloed is van vriendschappen op de zelfcontrole van koopverslaafde vrouwen. Dr. Mathilde van Dijk (universitair docent geschiedenis van het christendom en genderstudies) onderzoekt de rol van vrouwen in religie in de middeleeuwen. Dr.Petra Broomans (universitair hoofddocent Scandinavische talen en culturen)  bestudeert de invloed van vrouwelijke vertalers op de Scandinavische literatuur.

07. Wetenschap en zorg

Ouderen zijn lastig, duur en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dat idee krijg je als je politici hoort spreken over de vergrijzing. Een groot gevaar staat ons in Nederland de komende jaren te wachten. Maar … is dat wel zo? Zijn al die ouderen wel zo hulpbehoevend? En als ze hulp nodig hebben: wie gaat die dan geven? Dr. T.C. (Tjeerd) Andringa is bang dat we onze zorg gaan krijgen van een soort oppasrobots. dr. B. (Bettina) van Hoven zegt dat we ouderen veel langer in hun wijk moeten laten wonen. Prof. dr. R.P. (Ronald) Stolk denkt dat de ouderen van straks veel meer kunnen dan de ouderen van nu.

08. Wetenschap en kennis

De universiteit is de plaats waar van oudsher kennis verzameld wordt. Kennis is macht. Maar kennis is ook geld waard. En kennis kan van waarde zijn voor de maatschappij. Microbioloog prof.dr. L. (Lubbert) Dijkhuizen hoopt met zijn onderzoekscentrum gezonde suiker te ontdekken. Hoogleraar organisatiepsychologie prof. dr. K.I. (Karen) van Oudenhoven-van der Zee doet onderzoek naar diversiteit binnen organisaties. Wiskundige prof. dr. ir. J.M.A. (Jacquelien) Scherpen wil met ruimterobots onze dijken veilig houden.

09. Wetenschap en het einde

Dit is voorlopig de laatste aflevering van Adams Appel. Jammer misschien, maar laten we relativeren: het is niet het einde van de wereld. Wat is wél het einde van de wereld? Drie wetenschappers laten daar het licht over schijnen. Dr. Fanny Janssen neemt ons mee naar de rand van het land en vertelt over de groei van de wereldbevolking. Prof.dr. A (Amina) Helmi gaat verder en laat ons de laatste minuten van de aarde zien. Prof.dr. G.H. (Geurt Henk) van Kooten kijkt naar het laatste Bijbelboek: de Apocalyps.