Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

22 - Organismen naar eigen ontwerp

aflevering 22/2008

Uitzending:
Donderdag 30 oktober 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Synthetische biologie is het construeren van nieuwe micro-organismen uit kant en klare DNA-onderdelen, afkomstig uit bacteriën, planten, dieren, of zelfs helemaal zelf ontworpen. Waar biotechnologen tot voor kort vooral bezig waren met het veranderen van eigenschappen in bestaande organismen, draait de synthetische biologie dit dus om. Wetenschappers bedenken niet bestaande organismen en zetten ze vervolgens vanaf de basis in elkaar.

De Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar gestart met een Centrum voor Synthetische Biologie. Biologen, chemici en natuurkundigen werken samen om nieuwe biologische cellen te ontwerpen en te maken. In Adams Appel vertelt professor Oscar Kuipers ( hoogleraar Moleculaire genetica van prokaryoten) wat er allemaal mogelijk is.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) organiseert elk jaar een competitie voor het bouwen van cellen. Een team van Groningse studenten is sinds deze zomer aan de slag met een eigen inzending voor deze competitie. Het wordt een communicatiesysteem tussen bacteriecellen, dat gebaseerd is op een wiskundig computermodel uit de jaren 70. Studenten Auke van Heel en Martijn Herber leggen uit hoe ze te werk zijn gegaan.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Willem Peter Meeuwissen voor  Castel Mediaproducties

Montage

Richard van Mancius , My Facilities

Hoofdredactie

Nyckle Swierstra

Gasten

Prof. dr Oscar Kuipers, Centre for Synthetic Biology

Auke van Heel, student

Martijn Herber, student

Informatie

Nyckle Swierstra

.

Links

Persbericht : Rijksuniversiteit Groningen investeert 10 miljoen in biotechnologie die de grenzen gaat verleggen

Kennisdebat : site van de Rijksuniversiteit Groningen met dossiers over verschillende thema's. Het dossier nanotechnologie bevat nieuwe interessante visies en degelijke achtergrondinformatie. Voor scholieren, die bezig zijn met een werkstuk. Voor journalisten, die schrijven aan een artikel. Voor andere geïnteresseerden, die prikkelende meningen willen horen over nanotechnologie.

Science LinX : Science LinX is de virtuele ‘rode loper’ van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG voor scholieren en studiekiezers. Op het web en in de tentoonstelling laten we zien dat ons onderzoek mensenwerk is. En Science LinX doet dat op een andere manier; met games, installaties, visualisaties, workshops en debatten over natuurwetenschap en technologie!

Extra video's

prof.dr. Oscar Kuipers over het Centre for Synthetic Biology
Martijn Herber over fascinatie voor levende machientjes

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:15