Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

19 - DNA-bewijsvoering krachtig maar feilbaar

aflevering 19/2008

Uitzending:
Donderdag 9 oktober 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Dat misdadigers tegenwoordig veelvuldig in het laboratorium worden gedentificeerd, daar verbaast niemand zich meer over. Sinds de mateloos populaire serie CSI op televisie is, weet iedereen immers dat DNA-sporenonderzoek ervoor kan zorgen dat je uiteindelijk toch tegen de lamp loopt.

Zo'n krachtig instrument is tegelijk ook riskant. We moeten er niet te luchthartig mee omgaan. Daarvoor waarschuwt prof.dr Donald Uges, de Groningse hoogleraar klinische en forensische toxicologie en criminalistiek. In een moordzaak kan DNA-materiaal enkel contact met het slachtoffer bewijzen, niet dat iemand schuldig is aan moord.

Uges treedt regelmatig op als expert en adviseur in rechtzaken. In de heropening van de zaak tegen Lucia de B. bijvoorbeeld, speelde hij een belangrijke rol.

In deze aflevering van het populair wetenschappelijk televisieprogramma Adams Appel geeft Uges een rondleiding op het onderzoekslaboratorium in het UMCG . Verder geeft hij een beeld van zijn zeer diverse werkzaamheden en legt hij uit waarom DNA-sporen uniek zijn voor ieder individu.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Willem Peter Meeuwissen voor  Castel Mediaproducties

Montage

Richard van Mancius , My Facilities

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

prof.dr Donald Uges, hoogleraar klinische en forensische toxicologie, Universitair Medisch Centrum Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:12