Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

18 - Stoppen met roken door advies op maat

aflevering 18/2008

Uitzending:
Donderdag 2 oktober 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Hoe kan je psychologische inzichten gebruiken om mensen aan te zetten tot gezonder gedrag?

Stoppen met roken bijvoorbeeld. Volgens sociaal psycholoog Arie Dijkstra doe je dat door informatie toe te dienen. Maar dat is niet het enige. Verslavingsgedrag brengt namelijk met zich mee dat mensen negatieve informatie over hun gedrag niet te diep in hun psyche laten doordringen. Door de informatie op de juiste manier toe te dienen, kun je dit zo veel mogelijk tegengaan.

Als je bijvoorbeeld vertelt dat 30% van de Nederlanders nog rookt, zal een roker geneigd zijn om zich te identificeren met die grote groep van 4,5 miljoen mensen. Als je het anders formuleert, bijvoorbeeld door te zeggen dat de groep rokers in Nederland steeds kleiner wordt, zal een roker minder graag bij die groep willen horen.

Veel van dit soort 'trucs' liggen voor de hand, maar Dijkstra onderzoekt nauwkeurig wat de psychologische achtergrond er van is. Op deze manier kunnen de inzichten met maximaal succes worden ingezet op bijvoorbeeld interactieve internetsites.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Willem Peter Meeuwissen voor  Castel Mediaproducties

Montage

Richard van Mancius , My Facilities

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

prof. dr Arie Dijkstra, sociale psychologie van de Faculteit Gedrag- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en Allert van der Hoeven

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:13