Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

13 - Tegenpolen. Groninger student stelt boek en expositie samen

aflevering 13/2008

mms://wmvideo.service.rug.nl/adamsappel/aa0813.wmv

Uitzending:
Donderdag 28 augustus 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

De Noordpool, in feite bestaande uit water omgeven door land, en de Zuidpool, land omgeven door water, hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn tegelijkertijd ook, niet alleen geografisch, elkaars uitersten. Beide gebieden delen een rijke geschiedenis waarin Nederlanders regelmatig een belangrijke rol speelden en een onzekere toekomst die de moeite van bestudering waard is.

De Groninger geschiedenisstudent Diederik Veerman kreeg als geboren en getogen Zeeuw de vraag of hij een expositie over de poolgebieden wilde samenstellen voor het Zeeuws maritiem MuZEEum in Vlissingen. Zijn enthousiasme blijkt uit het feit dat hij in korte tijd veel bevriende wetenschappers en kunstenaars wist te mobiliseren, om zo een beeldende tentoonstelling te verzorgen.

De vervaardiging van de bij de expositie behorende catalogus is met hetzelfde enthousiasme aangepakt. Het is een opzichzelfstaand, rijk geïllustreerd populair wetenschappelijk boek geworden, met veel bijdragen van studenten en hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook van andere universiteiten. Verder schreven er ervaringsdeskundigen mee aan het boek, zoals de 84-jarige Albert Veldkamp die meevoer als stuurman op dewalvisvaarder "Willem Barentsz".

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Koen de Koning, My Facilities

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Diederik Veerman, student Modern History and International Relations, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen is in Nederland hét platform voor onderzoek naar de polen. Groningse wetenschappers doen er onderzoek op het gebied van archeologie, klimaat, biologie, geografie, milieu en geschiedenis.

Op de site Kennisdebat van de RUG staat heel erg veel informatie over poolonderzoek en het International Polar Year.

In het Zeeuws maritiem muZEEum Vlissingen is de expositie Tegenpolen, Zeeuwen en het poolgebied nog te zien tot en met 5 mei 2009. De tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van het vierde Internationale Pooljaar.

Het boek Tegenpolen van Diederik Veerman is uitgegeven bij Walburg Pers en kost € 24,95 tot 15 oktober en daarna € 29,95.

Op een website van het Pooljaar vertelt Diederik Veerman over de totstandkoming van tentoonstelling en boek

Laatst gewijzigd:14 januari 2019 11:52