Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

10 - Stapsgewijs literatuuronderwijs is leuker en boekt resultaat

aflevering 10/2008

mms://wmvideo.service.rug.nl/adamsappel/aa0810.wmv

Uitzending:
Donderdag 29 mei 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

'Wat is het perspectief van dit boek? Noem de motieven van de protagonist.' Dit soort vragen maakt het er voor middelbare scholieren niet altijd leuker op om Nederlandse boeken te lezen. Docenten schatten vaak het leesniveau te hoog in. Daardoor moeten leerlingen boeken lezen die ze eigenlijk niet begrijpen en opdrachten doen, waar ze weinig mee kunnen.

In het literatuuronderwijs wordt er te weinig gekeken naar verschillen tussen leerlingen. Dat zegt onderzoeker Theo Witte van het Universitair Onderwijscentrum Groningen (UOCG). Leerlingen kunnen in drie jaar tijd veel meer vooruitgang boeken, als er rekening wordt gehouden met wat ze wel en niet weten en begrijpen. Als voorbeeld noemt hij de boekenlijst, waaruit leerlingen mogen kiezen. Die zegt ze soms net zoveel als een willekeurige pagina uit het telefoonboek.

In Adams Appel doet Witte enkele aanbevelingen, die het voor zowel de docent als de leerling leuker en gemakkelijker moeten maken om stapsgewijs naar een hoger niveau te komen.

Docente Monique Metzemaekers en haar VWO5-klas geven commentaar.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

dr. Theo Witte, vakdidacticus Nederlands, Universitair Onderwijscentrum Groningen (UOCG) van de Rijksuniversiteit Groningen en Monique Metzemaekers, docente Nederlands 5 VWO, Hogeland College, Warffum

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 09:51