Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

07 - Klimaatneutraal? Energieneutraal? Kan dat?

aflevering 07/2008

mms://wmvideo.service.rug.nl/adamsappel/aa0807.wmv

Uitzending:
Donderdag 8 mei 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Hoeveel moet je bijbetalen om een jaar lang klimaatneutraal een auto te kunnen rijden? Volgens sommigen is dat € 29,60. Sanderine Nonhebel van het Centrum voor Energie en Milieukunde rekent in Adams Appel voor dat € 20.000,- meer in de buurt komt.

Volgens Nonhebel is het eigenlijk helemaal niet mogelijk om CO2-uitstoot op zo'n grote schaal te compenseren: 'Dat krijgen we in onze huidige samenleving domweg niet voor elkaar. Het hangt er maar net vanaf wat je eigenlijk verstaat onder "klimaatneutraal". De term is ooit bedacht voor consumenten, om ze bewuster te maken van de consequenties van hun gedrag.'

Gemeenten in Nederland houden steeds meer rekening met het milieu in hun beleidsplannen. Zo ook de gemeente Groningen, die vorig jaar de 'Routekaart Energieneutraal 2025' opstelde. Ingmar Hans vertaalde de plannen van de gemeente in harde cijfers over onder andere de CO2-uitstoot. Hij ziet hoge ambities en gemiste kansen.

Toch vinden beide wetenschappers het een goede ontwikkeling dat veel gemeenten in hun beleid serieus rekening houden met energie en milieu.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

dr.ir. Sanderine Nonhebel, universitair docent Voedsel & Milieu bij het IVEM, Centrum voor Energie en Milieukunde en drs. Ingmar Hans, pas afgestudeerd Energie- en Milieuwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:22