Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

05 - European Top Managers Project brengt bedrijfselite in kaart

aflevering 05/2008

mms://wmvideo.service.rug.nl/adamsappel/aa0805.wmv

Uitzending:
Donderdag 17 april 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Kan een Zweed aan de top staan van een groot Nederlands bedrijf? Jazeker, dat bleek al toen voormalig IKEA-topman Moberg aangesteld werd bij supermarktconcern Ahold. Lukt het een Nederlander dan ook snel in Zweden? Dat is nog maar de vraag. Er blijken namelijk grote verschillen te zijn in de wijze van samenstelling van de top van grote bedrijven in Europa.  

De Groningse bedrijfskundige dr. Kees van Veen is coördinator van het European Top Managers Project, dat deze verschillen in de komende jaren in kaart gaat brengen. In eerste instantie gaat het daarbij om de vraag hoe de verschillende raden van bestuur en raden van commissarissen zijn samengesteld, niet alleen wat betreft nationaliteit, maar ook wat betreft grootte, leeftijd, geslacht, opleiding en ga zo maar door.

Andere belangrijke vragen die met dit project moeten worden beantwoord: Hoe maken mensen carrière binnen de bedrijven? Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een 'old boys network'? Student Floris van der Lee onderzoekt welke ontwikkelingen mensen doormaken voor ze aan de top belanden.

De resultaten van het project zullen uiteindelijk meer inzicht geven in de werking van de Europese economie.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

Dr. Kees van Veen, universitair docent bij International Business and Management, Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Floris van der Lee, student International Business and Management, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:23