Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

21 - Klimaatonderzoek met een sneeuwkanon

aflevering 21/2007

Uitzending:
Donderdag 29 november 2007 op TV Noord om  18.44 uur en daarna iedere twee uur tot en met 6.44 uur

[NB Rectificatie: In het filmpje wordt abusievelijk uitgelegd dat water bestaat uit twee atomen zuurstof en één atoom waterstof. Het moet uiteraard zijn: H2O bestaat uit 2 atomen waterstof en 1 atoom zuurstof.]

Zoals de ringen in een omgehakte boomstam iets zeggen over de omstandigheden tijdens de achtereenvolgende zomers en winters, zo kunnen oude sneeuwlagen informatie geven over de klimaatsomstandigheden in achtereenvolgende tijdsperiodes.

Op Groenland ligt een heel dik pak sneeuw, die zich daar gedurende eeuwen heeft opgestapeld. Als men deze lagen zou kunnen dateren, dan kan dit 'sneeuwarchief', met zijn klimaatgegevens, ontsloten worden.

Afgelopen zomer trokken professor Harro Meijer en promovendus Gerko van der Wel van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de RUG voor een klimaatonderzoek naar Groenland.

Met een sneeuwmachine legden ze een vers laagje sneeuw over de sneeuw die er al lag. Die zelfgemaakte sneeuw was 'gemerkt' met 'zwaar' water en blijft voor de onderzoekers de komende jaren herkenbaar, ook al heeft het zich gemengd met de Groenlandse sneeuw. De klimaatonderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in de manier waarop dat mengen in de loop der tijd gebeurt.

En met die kennis kan vervolgens ook de klimaatgeschiedenis die is vastgelegd in oudere sneeuwlagen beter worden bestudeerd.

In Adams Appel vertellen Meijer en Van der Wel over hun onderzoek en hoe ze op Groenland te werk zijn gegaan. En in het CIO laten ze zien wat Isotopenonderzoek precies is.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

prof.dr. Harro Meijer en promovendus Gerko van der Wel, Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de RUG

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:25 oktober 2017 15:35