Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

19 - Leren communiceren met een doofblinde

aflevering 19/2007

Uitzending:
Donderdag 15 november 2007 op TV Noord om  18.44 uur en daarna iedere twee uur tot en met 6.44 uur

Met mensen die doof én blind geboren zijn, is het moeilijk te communiceren. Zij kennen immers geen taal en hebben ook geen 'beeld' van de wereld zoals zienden dat hebben. In de omgang tussen doofblinden en hun naasten of hun verzorgers kunnen daarom gemakkelijk misverstanden ontstaan. Eenzaamheid en frustratie liggen dan opde loer. Communiceren met mensen met aangeboren doofblindheid moet je daarom leren. Dankzij wetenschappelijk onderzoek maakt men inmiddels grote vorderingen in omgangstechnieken.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de enige masteropleiding in de wereld gespecialiseerd op het terrein van aangeboren doofblindheid.

Adams Appel sprak met de coördinator van deze masteropleiding dr. Marleen Janssen en filmde bovendien met een van de afgestudeerden, drs. Kitty Bloeming, op het centrum voor mensen met een zintuiglijke beperking De Brink in Vries. Daar is een woongroep voor doofblinde mensen.

Begin november 2007 ontving de eerste lichting studenten het diploma van de nieuwe masteropleiding aan de RUG. Zij studeerden af als masters Orthopedagogiek, met de specialisatie Communicatie en Congenitale Doofblindheid.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

prof.dr. Marleen Janssen, Orthopedagogiek, RUG en drs. Kitty Bloeming, afgestudeerd master en promovenda aan de RUG

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:25 oktober 2017 15:32