Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

14 - Computer leert handschriften lezen

Aflevering 14

Uitzending: Woensdag 11 oktober 2006 op TV Noord om 19.23 uur en vanaf 20.38 uur iedere twee uur tot en met 6.38 uur.
Bekijk de tv uitzending (wmv formaat)

Lezen leer je al op vroege leeftijd en is een haast vanzelfsprekend proces. Maar om een computer te leren lezen, moet je ontleden waaruit dat leesproces precies bestaat. Binnen de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de RUG is een aantal promovendi bezig met het doorgronden van dat proces. In deze Adams Appel aandacht voor twee van die projecten.

Drs. Marius Bulacu wil met de computer oude handschriften omzetten in normale leestekens. De teksten worden daardoor veel gemakkelijker te bestuderen en zoekmachines kunnen ze gemakkelijker doorzoeken.

Voor een andere onderzoeker, drs. Axel Brink, is het niet zo belangrijk dat de computer kan lezen wàt er staat, maar wel dat de computer kan ontleden wie iets heeft geschreven. Een computer die dat goed kan, is goed bruikbaar voor forensisch recherchewerk. Bijvoorbeeld voor het vinden van de schrijver van een dreigbrief.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, Castel Mediaproducties

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

Axel Brink en Marius Balacu, Faculteit Wiskunde- en natuurwetenschappen, discipline Kunstmatige Intelligentie, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06