Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

01- Patent op nieuwe gel

Aflevering 1
gelatinepudding
gelatinepudding

Uitzending: Woensdag 15 maart 2006 op TV Noord om om 19.26 uur en vanaf 20.38 uur iedere 2 uur tot en met 6.38 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Je beseft het niet echt, maar het maken van een gelatinepudding is een complex chemisch proces. Gelei is een stof die zich gedraagt als een vaste stof, maar toch voor het grootste deel uit vloeistof bestaat. Lange moleculen kapselen de vloeistof, zoals water, daarbij als het ware in. Een relatief kleine hoeveelheid gelator is dan voldoende.

Gelei en gel komen veel vaker voor. Denk aan haargel, jam en behangerslijm. Allemaal vloeistoffen, bijeen gehouden door lange en complexe moleculen. Chemicus Maaike de Loos deed aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar methoden om juist ‘korte’ moleculen te gebruiken om geleiën te maken. Haar promotieonderzoek leidde uiteindelijk zelfs tot een patent. In Adams Appel laat Maaike zien hoe ze haar onderzoek deed, welke resultaten ze bereikte en wat er met haar vindingen kan worden gedaan.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

dr. Maaike de Loos, chemicus en voormalig promovenda bij de vakgroep Organische chemie en de Stichting BioMade van de RUG; en de heer Nijland, leraar Koken op het Noorderpoortcollege in Groningen

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:30 augustus 2019 08:42