Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

05- Nederland niet goed bewapend tegen toekomstige griepvarianten

Aflevering week 5

Uitzending: Zaterdag 5 februari 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur. Zondag 6 februari 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Nederland is niet klaar voor de effectieve aanpak van een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus. Viroloog professor Jan Wilschut pleit in Adams Appel dan ook voor meer aandacht voor de aanpak van griep. Het virus dat griep veroorzaakt verandert voortdurend van vorm. In de vorige eeuw zorgden nieuwe griepvarianten drie maal voor een wereldwijde griepgolf, een pandemie. In 1918 eiste de Spaanse griep zelfs 25 miljoen doden en was een half miljard mensen ziek. Ook de huidige medicijnen zullen niet effectief zijn tegen een nieuw virus.

In Adams Appel vertelt professor Wilschut wat een griepvirus is, hoe het kan veranderen en zich verspreiden en hoe ons land zich beter kan wapenen tegen een nieuw griepvirus.

Adams Appel was ook bij de makers van de website degrotegriepmeting.nl. waarop de verspreiding van griep en verkoudheid in ons land nauwkeurig wordt bijgehouden.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

Prof. dr. Jan Wilschut, Medische microbiologie, RUG en d r. Emiel Felix, projectleider van degrotegriepmeting.nl

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06