Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

25- De nurse practitioners: noodzaak of luxe?

Aflevering week 25

Uitzending:

Zaterdag 25 juni 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 26 juni 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Adams Appel gaat deze week over het nieuwe beroep nurse-practitioner. Werkzaamheden in ziekenhuizen waren tot voor kort strikt verdeeld. Artsen deden het medische werk, verpleegkundigen hadden alleen de zorgtaken. Door veranderende omstandigheden was die strikte scheiding tussen 'care' en 'cure' niet langer handig. Zo'n tien jaar geleden ontstond daarom een nieuwe functie, de nurse practitioner. Die doet behalve de traditionele zorgtaken ook een aantal medische handelingen, zoals wondverzorging. Ook schrijft de nurse-practitioner mee aan behandelplannen voor patiënten.

Maar ziekenhuizen zijn bureaucratische instellingen en veranderingen van de organisatie zijn vaak ingewikkeld. De Groningse bedrijfskundigen Marjolein van Offenbeek en Marrig Knip deden onderzoek naar de effecten van de introductie van het nieuwe beroep binnen de ziekenhuismuren. Ze ontdekten dat de invoering van de nurse-practitioner veel heeft verbeterd, maar toch niet in alle gevallen heeft geleid tot efficiënter werken.

Adams Appel portretteert verder nurse-practitioner Marco Heerings. Heerings werkt op de afdeling Neurologie van het UMCG, nadat hij vanaf 1999 daarvoor de opleiding tot nurse-practitioner in Groningen had gedaan. Hij vindt zichzelf niet zozeer een verlengstuk van de arts. Hij is meer een 'case-manager' die als vast aanspreekpunt voor een aantal MS-patiënten fungeert en is daarmee de schakel tussen patiënt en arts. Hij heeft medisch én verpleegkundige taken, maar voelt zich vooral ook maatschappelijk werker.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

dr. Marjolein van Offenbeek, onderzoeks-groep Research on Healthcare Organisation & Innovation, Bedrijfskunde, RUG
en
Marco Heerings, nurse practitioner, afd. Neurologie, UMCG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06