Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

24- Steeds meer mogelijkheden voor gebitsrestauraties

Aflevering week 24

Uitzending:

Zaterdag 18 juni 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 19 juni 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Precies tien jaar geleden heropende de Groningse universiteit de disciplinegroep Tandheelkunde & Mondhygiëne. Nadat eerst het onderwijs werd opgestart wordt er sinds 1999 ook weer onderzoek bij Tandheelkunde gedaan.

De ontwikkelingen in de tandheelkunde gaan snel. Moest er vroeger bij een gebitsrestauratie flink worden geboord, tegenwoordig probeert de tandarts zo weinig mogelijk van het gebitselement weg te halen. En maakte de tandarts vroeger een brug of kroon van metaal of keramiek, nu zijn er allerlei soorten kunststof en composietmaterialen beschikbaar. Om dat restauratiemateriaal zo goed mogelijk aan de beschadigde tand of kies te hechten zijn er ook weer verschillende  methoden, elk met eigen voor- en nadelen.

De in Groningen gepromoveerde dr. Mutlu Özcan doet onderzoek naar die verschillende hechttechnieken en welke de langste levensduur voor een gebitsrestauratie garandeert.

In Adams Appel praat dr. Özcan over de ontwikkelingen binnen haar vakgebied en laat ze een aantal voorbeelden zien van wat tegenwoordig mogelijk is op het gebied van gebitsrestauraties.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Mw. dr Mutlu Özcan, disciplinegroep Tandheelkunde & Mondhygiëne, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06