Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

23- Groningse computers helpen bij slimme verbouwing apotheken

Aflevering week 23

Uitzending:

Zaterdag 11 juni 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 12 juni 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Een Nederlandse apotheker verbouwt zijn zaak gemiddeld eens in de vijftien jaar. Volgens de Groningse bedrijfskundige dr. Mark Mobach is zo'n verbouwing ook hét moment om goed te kijken hoe een apotheek is georganiseerd.
Klanten van een apotheek willen bijvoorbeeld niet dat andere klanten kunnen meeluisteren met hun gesprek aan de balie en medewerkers willen zo weinig mogelijk lopen tussen de voorraadkasten en de uitgiftebalie.
Het FArMa-project wil met de nieuwste inzichten uit zowel de bedrijfskunde als de architectuur de kans op een succesvolle apotheekverbouwing verder vergroten.

Mobach maakt voor FArMa geregeld gebruik van de mogelijkheden van virtual reality, het met hulp van krachtige computers nabootsen van de visuele werkelijkheid. Ook bij de (ver)bouw van andere organisaties kan daar gebruik van worden gemaakt.

Het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie op het Rekencentrum van de RUG heeft zowel de rekenkracht als de visuele mogelijkheden om een onderzoeker als Mobach bij te staan. Met één klik van de muis kunnen plafonds worden verlaagd of planten in een apotheek worden geplaatst.

Met hulp van Virtual Reality specialist Martijn Kragtwijk laat Mark Mobach in Adams Appel zien hoe zijn onderzoeken worden vertaald in bijna aanraakbare computeranimaties.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Dr. Mark Mobach, onderzoeker Faculteit Bedrijfskunde en i r. Martijn Kragtwijk, Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie, Rekencentrum, Rijksuniversiteit Groningen
Informatie

Fenneke Colstee

Links
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06