Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

18-Verbetering penicillineproductie door schimmel

Aflevering week 18

Uitzending:

Zaterdag 7 mei 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 8 mei 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)  

Vrijwel iedereen heeft van de dokter wel eens een penicillinekuur voorgeschreven gekregen. Doel van zo'n kuur is altijd om een bacteriële infectie te overwinnen. De antibacteriële stof penicilline wordt gewonnen uit de Penicilliumschimmel. Het antibioticum vormt zich in de cel van de schimmel. De vakgroep Moleculaire Microbiologie van de RUG doet onderzoek naar penicilline en naar de manieren waarop de stof gemakkelijker en in grotere hoeveelheden gewonnen kan worden.

Penicilline moet vanuit de cel van de schimmel naar buiten worden getransporteerd. De Groningse onderzoekers proberen onder meer de eiwitten in het celmembraan te identificeren die verantwoordelijk zijn voor dat transport.

De bioloog Hein Trip promoveerde dit jaar op een onderzoek naar zulke transporteiwitten. In Adams Appel vertelt hij over de manieren waarop de vakgroep het onderzoek naar penicilline doet en welk belangen de farmaceutische industrie (en andere industrieën binnen de zogenaamde witte biotechnologie) hebben bij successen van het Groningse onderzoek.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Dr. Hein Trip, vakgroep Moleculaire Microbiologie, Biologisch Centrum RUG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06