Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

16-Windmolenparken voor de Nederlandse kust

Aflevering week 16
Offshore windmolens
Offshore windmolens

Uitzending:

Zaterdag 23 april 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 24 april 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Binnenkort wordt gestart met de aanleg van de eerste windmolenparken in de Noordzee. Eerst nog bescheiden van omvang, maar binnen een jaar of twintig zou er even buiten de Nederlandse kust een windmolenpark van zelfs 10.000 vierkante kilometer kunnen komen. 150 bij 60 kilometer , met tienduizend windmolens die Nederland voor een flink deel van elektriciteit kunnen voorzien.

Er lijken alleen voordelen aan windenergie te zitten. Wind is gratis, onuitputtelijk en opwekking van elektriciteit geeft nauwelijks milieuschade. Toch zijn er tegenstanders van op zee opgewekte windenergie. Te duur en bovendien gevaarlijk voor de scheepvaart en voor trekvogels, zeggen ze.

De Rijksuniversiteit maakt met de faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen deel uit van POWER, een breed, Europees samenwerkingsverband dat op zoek is naar de juiste plek voor een windmolenpark in de Noordzee en de gevolgen onderzoekt van windenergie op onze economie.

De Groningse planoloog drs. Sjoerd Zeelenberg doet onderzoek voor POWER. In Adams Appel schetst hij de problemen met offshore windenergie op technisch vlak, op het gebied van het milieu en qua wetgeving

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

drs. Sjoerd Zeelenberg , faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen, RUG

Informatie

Fenneke Colstee

Links
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06