Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

38-Nonnen in de Middeleeuwen: zelfbewust, actief en zelfstandig

Aflevering week 38

Uitgezonden: 18 en 19 september 2004


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Voor de eerste aflevering van de tweede helft van deze jaargang Adams Appel duiken we in het leven van Noord-Nederlandse religieuze vrouwen in de late Middeleeuwen.

Het idee dat vrouwelijke kloosterlingen passieve en gehoorzame wezens waren klopt niet. Het waren juist zelfbewuste, actieve en zelfstandige vrouwen.

Dat concludeert dr. Anne Bollmann op basis van dagboeken en andere geschriften van vrouwelijke leden van de Moderne Devotie, een religieuze beweging die zich in de veertiende en vijftiende eeuw razensnel vanuit Deventer over Europa verspreidde.

Bollmann onderzocht voor haar onderzoek de geschriften van vrouwelijke religieuzen in kloosters in Noord-Nederland en -Duitsland

Daarvoor moest ze de geschriften eerst woord voor woord ontcijferen en uittypen.

De teksten waren in de gewone volkstaal en beschreven het dagelijkse leven en alledaagse gedachten.

Twee kenmerken die de geschriften tot nu toe voor kerkonderzoekers vanaf de negentiende eeuw minder interessant maakten.

Die wetenschappers bestudeerden namelijk vooral Latijnse geschriften en waren op zoek naar uitingen van spiritualiteit, mystiek en wonderen.

Dr. Anne Bollmann verrichtte haar promotieonderzoek in het kader van het cultuurhistorisch onderzoeksprogramma ‘Cultural Change – dynamics and diagnosis’ binnen de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit te Groningen.

Ook tegenwoordig leven groepen vrouwen samen in één huis.

In de stad Groningen staat bijvoorbeeld het studentenhuis Villa Kakelbont waar een aantal studentes, allemaal lid van dezelfde studentenvereniging, samenleven.

Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de middeleeuwse kloostergemeenschap en het meisjeshuis, maar er zijn ook een aantal verrassende overeenkomsten.

Zo houden de studentes al sinds de oprichting van het huis een dagboek bij, met heel alledaagse zaken.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Dr. Anne Bollmann, Letteren, Inst. voor Cultuurhistorisch Onderzoek, RUG en studentbewoonsters Villa Kakelbont, Groningen

Informatie

Fenneke Colstee

Links
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06