Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

16- Prof. Nico van Yperen: tussen vlammen en afbranden

Aflevering week 16

Uitgezonden: 17 en 18 april 2004


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Het liefst staat prof. dr. Nico van Yperen op de golfbaan. Toch heeft hij zichzelf verboden uit te blinken in de golfsport. Om te presteren als topgolfer moet je immers veel tijd investeren en daarvoor ontbreekt bij Van Yperen de motivatie.

Nico van Yperen (1960) werd onlangs benoemd tot hoogleraar in de Psychologie van Motivatie en Prestatie. Op de golfbaan in Glimmen vertelt hij over zijn vakgebied. Waarom zal als er een prestatie wordt verwacht de één vlammen en de ander afbranden? Wat is de invloed van de omgeving en wat is de rol van het motief voor een prestatie?

Van Yperen constateert dat als mensen alleen maar beter willen zijn dan anderen, ze daarmee de controle over hun eigen prestatie verliezen. Met alle gevolgen van dien. Zoekt iemand de motivatie in zichzelf, door beter te willen zijn dan de vorige keer, dan is er een stabielere groei en daarmee ook een stabieler zelfvertrouwen. Ook de vraag of iemand wil winnen of juist niet wil verliezen heeft invloed op de kwaliteit van een prestatie.

De hoogleraar hoopt de komende tijd te onderzoeken waarom juiste deze factoren een rol spelen bij een prestatie. Een onderzoeksterrein dat vruchten af kan werpen in de sport bij bijvoorbeeld het terugdringen van ziekteverzuim.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Bureau- en eindredactie Paul Lamens
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gast

Prof. dr. Nico W. van Yperen, bijzonder hoogleraar in de Psychologie van Prestatie, Stress en Motivatie, Faculteit der Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen, RUG

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06