Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

15- Special: halve finales RUGkrakers

Aflevering week 15

Uitgezonden: 10 en 11 april 2004


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Deze week een speciale aflevering van Adams Appel die geheel in het teken staat van de wetenschapsquiz voor jongeren, 'RUGkrakers'.

Wie mag zich een jaar lang RUGkraker 2004 noemen? Die vraag stond zaterdag 3 april 2004 centraal in Zuidlaren. Daar werd gestreden om de titel en de begeerde reis naar Kazakstan. Want de winnaar mag op 19 april in Kazakstan de lancering meemaken van de tweede Nederlandse astronaut André Kuipers.

In Zuidlaren draaide het om de laatste acht kandidaten in een afvalrace die een maand geleden begon met ruim 400 jongeren. Die stuurden antwoorden in op vragen die werden gesteld op de jongerenpagina's van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

De besten van hen kwamen in de drie regiofinales. Adams Appel blikt vandaag terug op die regiofinales die in maart werden gehouden in Groningen, Friesland en Drenthe, op plekken waar wetenschap en techniek een praktische toepassing krijgen. Na een rondleiding kregen de kandidaten daar een pittige combinatie van theoretische vragen en praktische opdrachten. In Groningen was het decor het Materiaalkundig Studiecentrum van de RUG, in Drenthe waren de kandidaten uitgenodigd om kennis te maken met LOFAR in Exloo en de Friese kandidaten werden ontvangen door Philips DAP in Drachten.

De finale van RUGkrakers is zondag 11 april te zien op TV Noord.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Bureau- en eindredactie Paul Lamens
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Jongeren uit Groningen, Drenthe en Friesland

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06