Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

14- Bacteriën op computers: geen reden tot grote zorg

Aflevering week 14

Uitgezonden: 3 en 4 april 2004


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Onlangs pikten de media een alarmerend bericht op. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona zou blijken dat op toetsenborden van computers tot 400 keer meer bacteriën voorkomen dan op wc-brillen. Voor veel mensen was dat nieuwtje aanleiding om nog eens kritisch naar het vuil en de vlekken op het keyboard van de eigen computer te kijken.

Adams Appel dook naar aanleiding van het bericht in de wereld van de microbiologie. Het programma leende een toetsenbord bij het internetcafé van de Openbare Bibliotheek en liet het onderzoeken door dr.ir. Hermie Harmsen, microbioloog aan de RUG. Hij vond inderdaad bacteriën, maar denkt niet dat we ons grote zorgen hoeven te maken.

De Nederlandse astronaut André Kuipers doet tijdens zijn ruimtereis, in de Sojoez in april, onderzoek naar bacteriën. In opdracht van Hermie Harmsen en het Groningse bedrijf Bioclear verzamelt hij in het ruimteschip honderden monsters, die vervolgens in Groningen gaan worden onderzocht.

De apparatuur voor dat onderzoek is nu nog groot en log. Een van de doelen van dit monsteronderzoek is dan ook te komen tot een veel kleinere bacterieonderzoekskit die astronauten kunnen meenemen bij een lange ruimtereis. Want op Aarde zullen gezonde mensen misschien maar weinig hinder ondervinden van bacteriën op toetsenborden en andere onverwachte plekken, tijdens een ruimtereis naar bijvoorbeeld Mars is dat wel anders.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Bureau- en eindredactie Paul Lamens
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gast

Dr.ir. H. Harmsen, Medische microbiologie RUG

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06