Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

10- DJ's bepalen wat goede muziek is

Aflevering week 10

Uitgezonden: 6 en 7 maart 2004


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Adams Appel gaat deze week op de wilde toer met een aflevering gewijd aan de dance-cultuur. Ons land loopt voorop in de dance-muziek. Met dank aan de Nederlandse club-dj's die wereldwijd veelgevraagd zijn.

Bedrijfskundige Joram Timmerman liep stage bij een der grootste platenmaatschappijen ter wereld, Universal. Hij onderzocht er het commercialiseringsproces van de dance-cultuur en met name de manieren waarop Universal invloed kan uitoefenen op de verkopen van dance. Want tot nu toe is de dance bijna exclusief in handen van kleine maatschappijen. De omzet van Universal in de dance is momenteel nauwelijks een procent, terwijl de kopers van die muziek juist veel geld te besteden hebben.

Timmerman legt uit dat de rol van de dj de laatste tien jaar veranderd is. Vroeger kondigde de dj de plaatjes aan en af die hij kreeg van de platenmaatschappij. Hij bracht als een kelner de muziek van producent naar consument. "Tegenwoordig staat de diskjockey veel meer in de keuken en brouwt hij zijn eigen muziek. Kijk maar naar een dj als Tiësto. Die draait bij optredens zijn eigen muziek en scoort er zelfs hits mee." Bovendien heeft de dj een veel grotere rol in het selectiesysteem. Hij is degene die bepaalt wat wel een goede plaat is en wat niet.

Timmerman beschrijft hoe een groep invloedrijke dj's met de samenstelling van de hitlijst Fresh 40 voor een groot deel bepaalt wat andere dj's zullen draaien en welke platen dus grote kans hebben om dance-hits te worden. Volgens de onderzoeker is er maar één manier voor platenmaatschappijen om invloed op de samenstelling van die lijst te hebben. "Ze moeten die dj's bestoken met zoveel mogelijk platen. De kans is dan gewoon groter dat er iets blijft hangen."

Adams Appel keek ook in de keuken van dj Joop die op doorbreken staat. Hij draaide al op een aantal grote dance-evenementen van partyorganisator ID&T en wordt daardoor ook steeds vaker gevraagd om te draaien in clubs in Noord-Nederland. Terwijl Joop zijn dansvloer vol houdt vertelt hij over zijn rol in de marketing van platen- en distributiemaatschappijen. Ook hij ziet maar één manier waarop grote platenmaatschappijen meer dancemuziek kunnen verkopen: gewoon goeie muziek uitbrengen.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Bureau- en eindredactie Paul Lamens
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gast

drs. Joram Timmerman, bedrijfskunde, RUG

DJ Joop - Leeuwarden

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06