Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

51- Een nieuwe heilige voor Groningen en Drenthe

Aflevering nr 50

Uitgezonden: 20 en 21 december 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Groningen en Drenthe hebben er een heilige bij en wat voor één. Na Sint Nicolaas en de Kerstman is er nu de Heilige Ontkommer: een vrouwelijke heilige en - nota bene - voorzien van een baard. Deze ontdekking deed middeleeuwendeskundige professor Jos Hermans op basis van het middeleeuwse gebedenboek dat kort geleden in bezit kwam van de Groningse Universiteitsbibliotheek.

Het boek is afkomstig is uit het voormalige klooster in Selwerd. Het is een nieuw bewijs voor het feit dat Groningen in de Middeleeuwen een levendige boekproductie kende. In de kloosters van Thesinge en Selwerd vervaardigden vrouwelijke kloosterlingen rijk gedecoreerde handschriften. Op perkament geschreven gebedenboeken, versierd met prachtige initialen en randdecoraties met bloemen, planten en vogels.

Behalve mooi zijn deze boeken ook inhoudelijk de moeite waard. Niet eerder was bekend dat de heilige Ontkommer ook in Noord-Nederland vereerd werd. Tot nu toe werd zij alleen in België en Duitsland gekend. Het verhaal van Ontkommer is al even bizar als haar verschijning. Als jong en zeer vroom meisje werd zij door haar vader gedwongen om te trouwen met een man die haar niet aan stond. Ze vroeg God om een oplossing. Die oplossing kam er; de volgende ochtend had Ontkommer een fraaie zwarte baard. Daarmee was ze weliswaar verlost van de beoogde huwelijkskandidaat, maar niet van haar grillige vader. Als straf besloot hij haar te kruisigen, net als de door haar zo vereerde Jezus.

Programmamaker

Koen de Koning

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

prof.dr. Jos Hermans, hoogleraar mediaevistiek, RUG

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06