Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUGAdams AppelArchief

48-De merkloze pil komt de patiënt ten goede

Aflevering nr 48

Uitgezonden: 29 en 30 november 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Krijg ik nu echt m’n eigen medicijn? Veel patiënten zijn argwanend als hen een merkloze vervanger van hun reguliere pillen wordt voorgeschreven. Ten onrechte, zo stelt prof. dr. Koos Brouwers, hoogleraar Farmacotherapie. De merkloze pil bevat dezelfde werkzame stof. Hij vindt zelfs dat patiënten uiteindelijk gebaat zijn bij de merkloze pil. Niet omdat deze nog beter zou zijn, maar vooral omdat de besparing die zo bereikt wordt, elders in de zorg gebruikt kan worden.

Apothekers worden in de nabije toekomst waarschijnlijk verplicht om goedkope, merkloze geneesmiddelen te verstrekken in plaats van de veel duurdere merkmedicijnen. Een voorstel hiervoor ligt op dit moment in de Tweede Kamer. Nu nog geldt die verplichting alleen voor cholesterolverlagende middelen.

Annelies Kwant is hartpatiënt en voorzitter van Hartezorg, de patiëntenvereniging voor hartpatiënten in de noordelijke provincies. Zij moet niets van de goedkopere merkloze pillen hebben. "Ik betaal een hoge verzekeringspremie, dan wil ik ook de beste medicijnen."

Koos Brouwers stelt echter dat mevrouw Kwant en alle andere gebruikers van merk- en merkloze medicijnen wel degelijk dezelfde werkzame stof binnen krijgen, alleen in een andere vorm.

Hij licht de drie soorten merkloze preparaten toe: De eerste groep is 100% gelijk aan het merkgeneesmiddel; de werkzame stof is gelijk, evenals de hulpstoffen en het uiterlijk van de pillen. Vaak zijn ze zelfs in dezelfde fabriek gemaakt. Bij de tweede groep is de werkzame stof dezelfde, maar zijn er andere hulpstoffen gebruikt. Mensen die allergisch zijn voor een bepaalde hulpstof kunnen hier dus enige bijwerkingen van krijgen. Bij de derde groep kan de manier waarop de werkzame stof zich in het lichaam verspreidt verschillen; hierdoor moet soms de dosis worden aangepast.

Brouwers benadrukt echter dat alle merkloze preparaten wel degelijk worden gecontroleerd op vergelijkbare werkzaamheid. Veel patiënten hebben ten onrechte het idee dat hier maar wat mee gerommeld wordt. Mevrouw Kwant is er niet gerust op. Zij heeft in haar omgeving klachten gehoord over onleesbare, want Italiaanse bijsluiters bij de merkloze pillen. Zij zal zo lang mogelijk proberen haar vertrouwde (merk-)medicijnen te krijgen.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

prof.dr. Koos Brouwers, hoogleraar farmacotherapie, en mevrouw Annelies Kwant, voorzitter van Hartezorg, de Vereniging van hartpatiënten in Groningen, Friesland en Drenthe

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06