Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

45- Banken houden onvoldoende rekening met ouderen

Aflevering nr 45

Uitgezonden: 8 en 9 november 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Efficiëntie. Daar draait het bij de banken tegenwoordig om. Als gevolg hiervan neemt het aantal filialen af, is er minder persoonlijke service aan de balie en zijn de klanten gedwongen om te pinnen. En juist dat laatste ligt moeilijk voor veel ouderen. Bijna 40% van de oudere stad-Groningers pint niet of niet zelfstandig. Vaak omdat ze het onveilig vinden, zo blijkt uit onderzoek dat de Wetenschapswinkel Economie verrichtte in opdracht van het Stedelijk Ouderen Overleg Groningen.

Bedrijfskundige Rinze Anne van der Sluis enquêteerde bijna 300 oudere Stad-Groningers over hun pingedrag. Naast de onveiligheid blijkt een kwart van de niet-pinners het pinnen technisch te ingewikkeld te vinden. Nog eens een kwart mist het sociale contact. De oudere, laag-opgeleide vrouwen pinnen het minst.

Van der Sluis adviseert de banken om de ergonomie van het pinapparaat te verbeteren, om de mogelijkheid te bieden binnen te pinnen en om meer bankdiensten in winkels, buurthuizen e.d. aan te bieden. Daarbij benadrukt hij om vooral niet alle ouderen over één kam te scheren. Ook stelt hij dat zeker de ‘nieuwe-ouderen’ voor banken een interessante doelgroep vormen; ze zijn vaak kapitaalkrachtig. Banken hebben hiervoor volgens hem te weinig oog.

Ab Geerts, directeur van de Rabobank Groningen, was als sponsor al in een vroeg stadium betrokken bij het onderzoek. Op basis van de resultaten is hij hard bezig veranderingen door te voeren. Gehandicapten en ouderen kunnen nu bij zijn bank een pasje aanvragen waarmee ze binnen geholpen kunnen worden. Ook kan men eventueel geld via de post thuisgestuurd krijgen. De mogelijkheden zijn echter voor een groot deel niet bekend bij het publiek. Er moet veel veranderen aan de communicatie van de banken. ‘We moeten meer de bejaardentehuizen in’, aldus Geerts.

Programmamaker

Koen de Koning

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

drs. Rinze Anne van der Sluis, bedrijfskundige en projectmedewerker bij de Wetenschapswinkel Economie van de RUG, en de heer Ab Geerts, directeur Rabobank Groningen

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06