Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUGAdams AppelArchief

42- Trouwen in gemeenschap van goederen is uit de tijd

Aflevering nr 42

Uitgezonden: 18 en 19 oktober 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

In Nederland trouwen de meeste mensen in gemeenschap van goederen. Hun bezittingen - inclusief eventuele erfenissen, schenkingen e.d. – worden op één hoop worden gegooid en gelden voortaan als gezamenlijk bezit. In de romantiek van het huwelijk ‘wil je toch alles met je geliefde delen?’

Prof. mr. Leon Verstappen, deskundige op het gebied van de huwelijkswetgeving, vindt dat niet zo logisch.  Het huwelijksvermogenrecht noemt hij ‘oorlogsrecht’.‘ Je moet je voorbereiden op slechtere tijden’, is zijn motto. Hij speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van  een wetsvoorstel waarin wordt bepaald dat erfenissen, schenkingen en zogenaamd voorhuwelijks vermogen voortaan niet meer automatisch gemeenschappelijk bezit worden als je trouwt.

Minder dan 30% van de bruidsparen kiest tegenwoordig voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Zij laten in de huwelijksacte nauwkeurig vastleggen wat persoonlijk bezit blijft van de beide aanstaande echtgenoten. Als het genoemde wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt geaccepteerd, is dat dus binnenkort niet meer nodig. Volgens Verstappen past de nieuwe wetgeving beter bij de huidige samenlevingsvormen. ‘Tegenwoordig hebben mensen vaak verschiilende opeenvolgende vaste partners. Daar moet de wetgever rekening mee houden.’

Voor Catrien Schuurman en Geurt Weijers komt de nieuwe wetgeving te laat. Zij zijn kort geleden getrouwd. ‘Onder huwelijkse voorwaarden natuurlijk’, stellen ze resoluut. Catrien en Geurt vinden dat liefde niets met ‘alles willen delen’ te maken heeft. Ze wilden hun zaken gewoon goed regelen. ‘En als ik straks de Lotto win, is het míjn prijs’, straalt Catrien.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

prof.mr. Leon Verstappen, hoogleraar familierecht, RUG, en Catrien Schuurman en Geurt Weijers, pas getrouwd (onder huwelijkse voorwaarden)

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06