Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

39-Regionale dagbladen onderschatten hun lezers

Aflevering nr 39

Uitgezonden: 27 en 28 september 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Het Dagblad van het Noorden werft lezers met de kreet ‘Van het Noorden, voor het Noorden’. Maar moet de krant zich daarom automatisch op de gemiddelde lezer richten? Historicus en journalistiek-wetenschapper Marcel Broersma vindt van niet. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling van regionale dagbladen in Nederland en stelt dat de kranten die iets meer van hun lezers vergen, het het beste doen. Geert Jan Laan, tot voor kort hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden, licht het redactioneel beleid van ‘zijn krant’ toe. Hij vindt niet dat hij zijn lezers onderschat.

Veel regionale dagbladen hebben het moeilijk. Zo ook het Dagblad van het Noorden. Sinds de fusie tussen het Nieuwsblad van het Noorden, de Drentse Courant en het Groninger Dagblad verliest de nieuwe krant gestaag abonnees. Hoe kan het dat veel regionale dagbladen klappen krijgen, terwijl het regionaal besef juist toeneemt? Is het de concurrentie met nieuwe media of is er iets anders aan de hand?

Broersma stelt dat in vergelijking met het Dagblad van het Noorden de buurman, de Leeuwarder Courant, het opvallend goed doet. Hij wijt dit onder meer aan het feit dat de regionale identiteit in Friesland sterker is dan in Groningen en Drenthe. Maar bovenal betoogt hij dat de Leeuwarder Courant net wat meer van haar lezers vergt en minder mikt op de gemiddelde lezer. "Je mag als krant best wel eens te hoog mikken om je lezers scherp te houden". De LC kiest er bewust voor om geen populaire krant te worden die inspeelt op de emoties van het publiek.

Geert Jan Laan vindt niet dat het Dagblad te gemakkelijk is geworden. "Lezers besteden gemiddeld niet meer dan 20 minuten aan hun dagelijkse krant. Daar moet je rekening mee houden. Dan kun je niet met ellenlange verhalen aankomen. " Daarbij vindt hij het belangrijk dat een krant als het Dagblad van het Noorden een volledige krant is. "We moeten al het nieuws brengen, dus ook Liberia en niet alleen de roofoverval om de hoek"

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

dr. Marcel Broersma, geschiedenis en journalistiek, RUG, en Geert Jan Laan, tot voor kort hoofdredacteur Dagblad van het Noorden

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:17