Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUGAdams AppelArchief

38- Een hartinfarct kun je zien aankomen

Aflevering nr 38

Uitgezonden: 20 en 21 september 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Het krijgen van een hartinfarct is voor een mens en zijn omgeving een schokkende ervaring. Hoewel een infarct meestal onverwachts lijkt op te treden, kan tegenwoordig na een eerste infarct de kans op een volgend infarct nauwkeurig worden gemeten. Adams Appel sprak met de Groningse cardioloog-in-opleiding Paul van Haelst, die hiervoor een methode ontwikkelde. Ook volgde Adams Appel Cor Dijkstra, hartpatiënt, bij de testen die hij regelmatig in het ziekenhuis moet ondergaan.

De oorzaak van veel hart- en vaatziekten is aderverkalking. Aderverkalking ontstaat vaak al op jonge leeftijd, hoewel het 30 tot 50 jaar kan duren voordat aderverkalking leidt tot een hartinfarct. Paul van Haelst ontwikkelde een methode waarmee hij bij mensen die al een hartinfarct hebben gehad, kan bepalen hoe groot de kans is dat ze opnieuw ziek worden. Aan de hand van deze eenvoudige test die onder meer de ontstekingseiwitten en de activiteit van witte bloedcellen in kaart brengt, kan tijdig worden ingegrepen om een nieuw infarct te voorkomen. Omdat aderverkalking een ontstekingsziekte is, spelen bij de behandeling ontstekingsremmers een centrale rol.

Cor Dijkstra kreeg zijn eerste hartinfarct toen hij 43 was. Nu is hij bijna 70 en hij is de tel inmiddels kwijt geraakt als het gaat om hartinfarcten. Hij richtte een regionale patiëntenvereniging op en stond aan de basis van Hartezorg, de landelijke belangenvereniging van hartpatiënten. Voor hem is de ontdekking van Van Haelst belangrijk nieuws.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

dr. Paul van Haelst, cardioloog-in-opleiding, AZG en de heer Cor Dijkstra, hartpatiënt en oprichter regionale patiëntenvereniging

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06