Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

36-Zijn slaapgewoontes erfelijk bepaald?

Aflevering nr 36

Uitgezonden: 6 en 7 september 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Acht uur slaap per nacht. Is dat echt voor iedereen het beste? En zitten ochtendmensen anders in elkaar dan avondmensen? Of heeft het allemaal met je gewoontes te maken? Marijke Gordijn van de afdeling Humane Chronobiologie van de RUG doet onderzoek naar ons slaapgedrag. Kernvraag daarbij is of onze slaapgewoontes erfelijk bepaald zijn en zo ja in welke mate.

Alle 20.000 studenten van de RUG kregen een tijdje geleden een vragenlijst toegestuurd die hun slaapgedrag in kaart moet brengen. Vragen als: hoe laat gaat u het liefst naar bed, wordt u ’s nachts wel eens wakker, hoe voelt u zich ’s ochtends vroeg en doet u 's middags wel eens een dutje? moeten Marijke Gordijn en haar collega’s een beeld geven van het menselijk slaapritme. Het Groningse onderzoek maakt deel uit van ‘Braintime’, een veel groter Europees onderzoek waaraan ook de universiteiten van München en Rotterdam deelnemen.

Het menselijk slaapgedrag wordt bepaald door onze biologische klok. Vanuit onze hersenen worden seintjes doorgegeven die bepalen of we ons moe of nog opvallend fit voelen. Als we meer zicht hebben op de werking van die biologische klok kunnen we ook veel gemakkelijker bepaalde slaapproblemen oplossen, denkt Marijke Gordijn. De resultaten van het onderzoek zijn vooral van belang voor mensen die veel vliegen en last hebben van een jetlag en voor mensen die in ploegendienst werken.

Adams Appel deed haar eigen onderzoek en ging in Meppel de straat op. Hoeveel slapen de Meppelers eigenlijk en is Meppel een stad van ochtendmensen of vooral een ‘avondstad’? Hoe denken Meppelers over het inhalen van een slaapachterstand. En tellen de slaapuurtjes voor middernacht ook in Meppel dubbel?

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Dr. Marijke Gordijn, wetenschappelijk medewerkster bij Humane Chronobiologie van de RUG, en voorbijgangers in Meppel.

Informatie Fenneke Colstee
Links

www.rug.nl/fwn/onderzoek/programmas/biologie/

www.psycholoog.net/

www.opvoedadvies.nl/slaapst.htm

www.leren.nl/rubriek/gezondheid/slapen

www.drjones.nl/nieuws.asp?nieuws_id=804

Laatst gewijzigd:10 september 2019 11:28