Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

35- Bacterie-eiwitten vormen waterafstotende ‘teflon’-laag

Aflevering nr 35

Uitgezonden: 30 en 31 augustus 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Iedereen kent hem zonder het te weten: de Streptomyces coelicor. Deze bacterie komt voor in natte bosgrond en zorgt voor de prettige boslucht. Ook worden deze en verwante bacteriën gebruikt bij de productie van talloze antibiotica. De bacterie ontkiemt in vochtige bosgrond en vormt draden die de lucht in groeien. Microbioloog Dennis Claessen ontdekte hoe dat komt en vooral welke toepassingsmogelijkheden dat biedt.

Op die draden worden eiwitten gevormd die vochtafstotend zijn. Claessen heeft ze ‘chaplins’ genoemd: coelicolor hydrophobic aerial proteins. Interessant hieraan zijn de mogelijke toepassingen. Een vergelijkbare eiwit-achtige coating op een scheepswand moet de algengroei tegengaan en zo het schip sneller maken. Al eerder kan gedacht worden aan toepassing op kleinere schaal, bijvoorbeeld voor biosensoren die het suikergehalte bij diabetici meten.

Interessant tenslotte is het feit dat de gevonden eiwitten nauw verwant zijn aan de eiwitten die bij samenklontering in de menselijke hersenen leiden tot ziektes als Alzheimer en Kreutzfeld Jacob. Omdat de gevonden eiwitten in heel eenvoudige testsystemen onderzocht kunnen worden, zouden ze ook een model kunnen bieden om de ziekte van Alzheimer verder te bestuderen.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

drs. Dennis Claessen, microbioloog, RUG

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06